ΕΛΛΑΔΑ

Καίει τα νοικοκυριά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Καίει τα νοικοκυριά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Φθηνές λύσεις για να ζεσταθούν τον ερχόμενο χειμώνα αναζητούν οι Έλληνες καθώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι απαγορευτική

Οι πολίτες καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς θα χρειαστεί να ξοδέψουν μέχρι και 1.500 ευρώ περισσότερα από πέρυσι για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της θέρμανσης για τους πολίτες, καθώς η λιανική τιμή από τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεπεράσει το 1,40 ευρώ/λίτρο.

Οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες λύσεις, όπως το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά τζάκια.

Η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος για εξίσωση του ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στο 80% των επιπέδων του κίνησης, σημαίνει ότι από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο σήμερα θα ανέλθει στα 330 ευρώ.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου προς 1,45-1,50 ευρώ το λίτρο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για μια οικογένεια που η μέση κατανάλωση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. για τους έξι πιο κρύους μήνες της χειμερινής σεζόν (Οκτώβριος - Μάρτιος) είναι γύρω στα 2.000 λίτρα, ενώ πέρυσι το κόστος ήταν 2.000 ευρώ (με τιμή 1 ευρώ / λίτρο), φέτος αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 ευρώ (με 1,5 ευρώ / λίτρο).