ΕΛΛΑΔΑ

Δέλτα του Έβρου: Φωλιά για χιλιάδες πουλιά

Δέλτα του Έβρου: Φωλιά για χιλιάδες πουλιά

Χιλιάδες πουλιά βρίσκουν καταφύγιο και τροφή, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα του Έβρου, συνολικής έκτασης 69.000 στρεμμάτων.

Η αξία του σημαντικού αυτού υγροτόπου, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι πολύ μεγάλη για την ορνιθοπανίδα, γεγονός που αναδεικνύεται μέσα από την επιστημονική έρευνα και τα προγράμματα που υλοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Από τη μελέτη της μετανάστευσης, μέσω δακτυλιώσεων, που υλοποιείται στο Δέλτα του Έβρου από το 1994, αποδεικνύεται πως ο υγρότοπος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού στο ταξίδι των πουλιών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.

Σήμερα, το Δέλτα του Έβρου έχει αναδειχτεί ως η περιοχή με τα περισσότερα δακτυλιωμένα πουλιά σε όλη τη χώρα (πάνω από 85.000), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα. Επίσης, οι εποχιακοί υγρότοποι της παράκτιας ζώνης της Άνθειας (Βάλτος –Αρμύρες) είναι από τους πιο σπουδαίους για τη μετανάστευση των παρυδάτιων και στρουθιόμορφων ειδών.

Η φετινή «φθινοπωρινή» εξόρμηση από τους ορνιθολόγους του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και εθελοντών, απέδωσε 1651 πουλιά από 38 είδη. Τα πιο πολυπληθή από αυτά είναι η καλαμοποταμίδα, η τσιχλοποταμίδα, ο καλαμοτριλιστής, ο θαμνοτσιροβάκος, ενώ δεν έλειψαν και είδη όπως ο μελισσοφάγος, ο στραβολαίμης, η αλκυόνη, η μικροπουλάδα. Δύο από τις καλαμοποταμίδες που παγιδεύτηκαν ήταν επανευρέσεις και έφεραν μεταλλικό δαχτυλίδι από τη Σερβία.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, το WWF-Πρόγραμμα Δαδιάς και εθελοντών.

Σημειώνεται, ότι το εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, από την αρχή της λειτουργίας, εφαρμόζει προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πουλιών. Από το 2006 υλοποιεί συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης, που αφορά εβδομαδιαίες μετρήσεις πουλιών, καταγραφή της αναπαραγωγής, παγιδεύσεις και δακτυλιώσεις πολλών ειδών.