ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς προσωπικό το ΤΣΑΥ, λόγω αποσπάσεων σε πολιτικούς

Χωρίς προσωπικό το ΤΣΑΥ, λόγω αποσπάσεων σε πολιτικούς

Καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ασφαλιστικού τους φορέα ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, λόγω αποσπάσεων προσωπικού, κατήγγηλε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, η πρόεδρος του ΙΣΠ Βαρβάρα Ανεμοδουρά επισήμανε ότι παρά τα συνεχή παράπονα του Συλλόγου για τις καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των υγειονομικών από τον ασφαλιστικό τους φορέα, η μόνιμη επωδός από την Διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ήταν η έλλειψη προσωπικού.

Αντί λοιπόν να διορθωθεί η υπάρχουσα τραγική κατάσταση της έλλειψης διοικητικού προσωπικού του ταμείου, παρατηρούνται συνεχείς αποσπάσεις – μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς. Η τελευταία όμως απόσπαση τεσσάρων ή πέντε υπαλλήλων σε πολιτικά γραφεία, προκάλεσε την αγανάκτηση του Υγειονομικού Κόσμου.

Σύμφωνα με τον ΙΣΠ, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ λόγω έλλειψης προσωπικού, είναι οι εξής:

• Έκδοση συντάξεων άνω του ενάμιση έτους

• Καθυστέρηση εκκαθάρισης των ατομικών φακέλων άνω της πενταετίας ή και καθόλου

• Αναγνώριση συντάξιμων ετών άνω της πενταετίας ή και καθόλου

• Έλεγχος και αποπληρωμή δαπανών Υγείας των ασφαλισμένων άνω του έτους

• Χορήγηση εξόδων κηδείας άνω των 10 μηνών

• Εκκαθάριση και πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε πολλές περιπτώσεις άνω της διετίας

• Αποπληρωμή Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών επίσης με μεγάλη καθυστέρηση

• Μεγάλη ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου για την θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας όπως επίσης και για την χορήγηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, όπου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ θα πρέπει να προσέλθει στην υπηρεσία πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα και ατελείωτες ώρες αναμονής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο ΙΣΠ ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού, ώστε να επιστρέψουν οι αποσπασθέντες στην υπηρεσία τους, πολύ δε περισσότερο των τελευταίων υπαλλήλων που δεν περίσσευαν στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ εντός 15 ημερών.

Σημείωσε μάλιστα, ότι οι υπάλληλοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ πληρώνονται από τα έσοδα του Ταμείου, δηλαδή από τις εισφορές των Υγειονομικών, καθώς δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση.