ΕΛΛΑΔΑ

Η Ροδόπη επενδύει στο ρόδι...

Η Ροδόπη επενδύει στο ρόδι...

"Ρόδι Ροδόπης», τον χαρακτηριστικό αλλά και εύηχο αυτό τίτλο επέλεξαν να δώσουν στον συνεταιρισμό τους οι 27 ροδοπαραγωγοί του νομού μας, που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης ομάδας παραγωγών μίας καινούργιας καλλιέργειας για τα δεδομένα της περιοχής.

Οπως γράφει ο "Χρόνος Κομοτηνής" με 500 περίπου στρέμματα συνολικά στο νομό Ροδόπης κατάφεραν τουλάχιστον την περσινή χρονιά να πάρουν παραγωγή 1.600 κιλών το στρέμμα, παραγωγή που διατέθηκε όλη στην Ελλάδα και σε αγορές του εξωτερικού. Η παραγωγή τους μάλιστα ήταν δοκιμαστική αφού τα δένδρα θα βρεθούν σε πλήρη καρποφορία το 2013.

Με τα καθαρά κέρδη ανά στρέμμα να ξεπερνάνε τα 1000 ευρώ, η καλλιέργεια της ροδιάς βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. H ροδιά ως φυτεία έχει διάρκεια παραγωγικής ζωής τα 27 με 28 έτη περίπου. Οι αποδόσεις υπολογίζονται περίπου στα 45 κιλά ανά δέντρο και στα 2700 με 2800 κιλά περίπου ανά στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος καλλιεργούμενης ροδιάς υπολογίζεται πλέον σε τιμές άνω των 500 ευρώ, ενώ το καθαρό εισόδημα είναι γύρω στα 1100 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά την ολοκληρωμένη παραγωγή της δίνει κοντά στους 3 τόνους ανά στρέμμα ή και παραπάνω ποσότητα ροδιού στην αγορά. Οι καρποί της ροδιάς ωριμάζουν από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου ανάλογα με τη ποικιλία, και την ίδια εποχή γίνεται και η συγκομιδή με τη προϋπόθεση ότι τα δέντρα ηλικιακά θα είναι γύρω στα 3.5 έτη.