ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος

Βίντεο: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Χαλκιδικής Νικόδημος Αναγνώστου εκοιμήθη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, είχε μεταξύ άλλων διακριθεί για το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.

Στην περσινή εκδήλωση για την εορτή των Τριών Ιεραρχών οι συνεργάτες του Μητροπολίτου Νικοδήμου και σύλλογοι της Μητροπόλεως είχαν εκδώσει βαρυσήμαντο «Ψήφισμα Μητροπόλεως Ιερισσού και Συλλόγων για το νέο μάθημα Θρησκευτικών».

Βιογραφικά στοιχεία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πάσης Χαλκιδικής Νικόδημος Αναγνώστου γεννήθηκε το 1931 στο Λισβόριο Μυτιλήνης, απεφοίτησε αριστούχος από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1955. Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1955 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από τον Σχολάρχη της Σχολής Επίσκοπο Ικονίου, Ιάκωβο. Υπηρέτησε για 4 χρόνια ως εφημέριος στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων.

Στην συνέχει έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Birminghan στην Καινή Διαθήκη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος (1959-1977], ως Ηγούμενος της Μονής Βλατάδων και ως αντιπρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, ως καθηγητής της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (1977-1980). Υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων Αθηνών (1980-1981). Το 1981 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, η χειροτονία του έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Είναι συγγραφέας θεολογικών βιβλίων με θέμα την Καινή Διαθήκη και άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδων.

Πηγή: thriskeftika.blogspot.gr, ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr