ΕΛΛΑΔΑ

Κακοί χειρισμοί ΕΛ.ΑΣ. για τον Παΐσιο

Κακοί χειρισμοί ΕΛ.ΑΣ. για τον Παΐσιο

Εξηγήσεις πρέπει να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ερωτηματικά από τη σιωπή της εκκλησιαστικής ιεραρχίας

Απτή ένδειξη της σοβαρής ηθικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα αποτελεί η επιπόλαιη αντιμετώπιση της σύλληψης 27χρονου που διατηρούσε σελίδα στο Facebook με τον τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος», αναφερόμενος με χονδροειδές χιούμορ σε σημεία της διδασκαλίας του κεκοιμημένου από το 1994 γέροντος Παϊσίου.

Οι σπασμωδικές και χονδροειδείς αντιδράσεις της αστυνομίας σκιαγραφούν την πολιτική πίεση που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως από την τακτική της «Χρυσής Αυγής» να θίγει με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στο διαδίκτυο και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, δεν κατελήφθη η πολιτική ηγεσία από θρησκευτικό οίστρο αλλά από αψυχολόγητο πανικό εξ αιτίας των δημοσκοπήσεων που απεικονίζουν ισχυροποιημένη τη «Χρυσή Αυγή».

Το κλίμα αυτό περιγράφεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία αναφέρεται ότι «Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

»Πιο αναλυτικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία (www.facebook.com /gerontas.pastitsios), η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».

Νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι οι Αρχές θα έπρεπε να επικαλεστούν τα άρθρα 365 και 366 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα περί προσβολής μνήμης νεκρού χωρίς να εμπλέξουν θέματα που αφορούν σε βλασφημίες ή ύβρεις κατά της Ορθοδοξίας. Επειδή το ζήτημα απαιτούσε εξ αρχής ειδικό χειρισμό λόγω της πίεσης που ασκεί η «Χρυσή Αυγή» και λίγο μετά τις εικόνες μίσους που καταγράφηκαν στη συγκέντρωση των μουσουλμάνων στην πλατεία Ομονοίας, ήταν αναγκαίο να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι.

Υπερβάλλων ζήλος

Αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως έδωσε το πράσινο φως ώστε να συλληφθεί ο 27χρονος στο σπίτι του, στα Ψαχνά Ευβοίας με επείγουσες διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι έπρεπε να κατέβει αυτή η προσβλητική σελίδα για τη μνήμη ενός ανθρώπου που τίμησε το ράσο, την Ορθοδοξία και τον Ελλληνισμό. Ωστόσο με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί και διάφοροι τσαρλατάνοι, δήθεν πατριώτες και ερμηνευτές προφητειών, που προκαλούν θόρυβο σχετικά με τον Παΐσιο ώστε να σταματήσουν κι εκείνοι να δίνουν λαβές σε όσους θέλουν να προκαλέσουν έριδες στην ελληνική κοινωνία θίγοντας το πατριωτικό και το θρησκευτικό αίσθημα.

Ακόμα και την ώρα που σηκώθηκε ο θόρυβος για τη σύλληψη του 27χρονου από διαδικτυακές σελίδες και ιστολόγια (παρά την απεργία των δημοσιογράφων) κάποιος θα έπρεπε να παρέμβει πολιτικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η οποία εξυπηρετεί πλήρως τους σχεδιασμούς της «Χρυσής Αυγής». Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας θα έπρεπε να ζητήσει από την υπηρεσιακή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην επιδεικνύει «ισχύ» σε υποθέσεις τέτοιας υφής και θα απαιτούσε είτε τη δίωξη του 27χρονου για προσβολή νεκρού, είτε τη διατύπωση συστάσεως από το οικείο αστυνομικό τμήμα και να έκλεινε η υπόθεση.

Μουγκή η ιεραρχία

Στο ίδιο επίπεδο μάλιστα, θα μπορούσε να ζητηθεί και η απαλλαγή του 27χρονου από κάθε κατηγορία αφού ο ίδιος, ο Χριστός συγχωρεί και με το λόγο Του δίδαξε τη μετάνοια.

Παρ’ όλα αυτά ούτε η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ούτε (δυστυχώς) η Αρχιεπισκοπή Αθηνών πήραν θέση σε μια υπόθεση που πλήττει και θίγει ουσιαστικά την Ορθοδοξία και το θρησκευτικό αίσθημα. Ακόμα και ο πιο ισχυρός θεσμός του Ελληνισμού (μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις) φαίνεται αιφνιδιασμένος, μουδιασμένος και εγκλωβισμένος στους πολιτικούς σχεδιασμούς μιας λαϊκίστικης αντιπολίτευσης και στην ανεπάρκεια των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Ενδεικτικά τηλεφωνήσαμε στη Μητρόπολη Χαλκίδος, όπου ένας ιερέας ψέλισε μουδιασμένα ότι η εκκλησία δεν ασχολείται με όσα συμβαίνουν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Για το λόγου το αληθές μπορεί να δει κανείς τι συνέβη στο Twitter. Αν επισκεφθεί κανείς το hashtag #FreeGeronPastitsios, οι αντιδράσεις σκιαγραφούν την αίσθηση που άφησε όλη η «επιχείρηση» στην κοινή γνώμη: «Τώρα που έχουν απεργία οι δικαστικοί, ευκαιρία να αναλάβει η ιερά εξέταση τις υποθέσεις», «Τι ώρα είναι ο λιθοβολισμός στο Σύνταγμα;», «Αρση απορρήτου για μη κακουργηματική πράξη, για χάρη της Χρυσής Αυγής. Πόσο απέχουμε από το κυνήγι μαγισσών;», «Οι νεοναζί που ζήτησαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας, συνηγορούν ελεύθερα υπέρ της ευθανασίας των ανάπηρων στο Διαδίκτυο», «Ζηλέψατε τον Πούτιν; @primeminister», «Κοιμάσαι στην Αθήνα, ξυπνάς στο Ισλαμαμπάντ».

Η άποψη του “Newsbomb.gr

Η θέση του Newsbomb.gr για όλα αυτά είναι συγκεκριμένη και σαφής. Η σελίδα που προσέβαλε τη μνήμη του γέροντος Παϊσίου και παραπληροφορούσε για στοιχεία της διδασκαλίας του έπρεπε να αποσυρθεί. Ωστόσο θα έπρεπε να αποφευχθούν ακραίες θέσεις και ενέργειες από θερμοκέφαλους εκατέρωθεν.

Όταν ορισμένοι αγωνίζονται για τα θρησκευτικά δικαιώματα αλλόδοξων στην Ελλάδα θα πρέπει να σέβονται και το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων είτε πιστεύουν, είτε όχι. Ωστόσο κάποιοι άλλοι δεν έχουν την αποκλειστικότητα να οικειοποιούνται την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό για να ασκήσουν πολιτική ή κοινοβουλευτικό έλεγχο ως αρμόδιοι.

Έτσι επιβεβαιώνεται η κρίση και η κατάπτωση στους θεσμούς, η οποία οφείλεται στην ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα πολιτικών στελεχών. Στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα, η επιπολαιότητα και οι λανθασμένες αποφάσεις μπορεί να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου για μεγαλύτερες περιπέτειες

B.Σ.Λ.