ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη λίστα του ΣΔΟΕ

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη λίστα του ΣΔΟΕ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε προκάλεσε η διαρροή της λίστας με τα ονόματα των 36 πολιτικών και μη προσώπων, οι οποίοι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.

Με παραγγελία του ζητά την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρτικής εξέτασης προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της διαρροής της λίστας του ΣΔΟΕ αλλά και όσοι δημοσιογράφοι την δημοσιοποίησαν.

Ειδικότερα στην έγγραφη παραγγελία του ο κ. Τέντες αναφέρει:

«Σας διαβιβάζουμε δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, από τα οποία προκύπτει ότι συνεχίζονται διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κλπ.), διερευνόμενες από το ΣΔΟΕ. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας). Η παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης αφενός παρακωλύει την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού έργου της Δικαιοσύνης και για το λόγο αυτό θίγει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου οδηγεί σε ηθική μείωση των ελεγχομένων, η οποία είναι απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την πολιτική ομαλότητα, όταν πρόκειται για πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες.

Ενόψει αυτών παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν συνδρομή :

α) των όρων της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του ΠΚ) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη «λίστα» με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.

β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και

γ) των όρων της παρ. 3 του άρθρου 252 του ΠΚ εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω «λίστα».

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι είναι δυνατή η τέλεση των παραπάνω β' και γ' περιπτώσεων ακόμα και σε περίπτωση που ο αυτουργός του εγκλήματος αυτού υπάλληλος παραμένει άγνωστος».

Διαβάστε επίσης:

Προκαταρκτική εξέταση για την διαρροή της λίστας του ΣΔΟΕ