ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το θέμα των προσφύγων»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το θέμα των προσφύγων»

«Οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων, κυρίως όσον αφορά την διαμονή τους και την παροχή τροφίμων και προστασίας. Μιλάμε για πολλές οικογένειες με παιδιά. Η Ελλάδα δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα αυτό».

Τα παραπάνω αναφέρει ειδικός στην DW με αφορμή το σοβαρό θέμα του ασύλου που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, όπως λέει, η διαδικασία για την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου διαρκεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία.

Λύσεις σε πολλά από αυτά τα ζητήματα αναμένεται να δώσει το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου αλλά και η νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για θέματα Ασύλου EASO. H τελευταία παρουσιάζει ήδη σημαντικό έργο:

«Έχουν υπάρξει όντως ήδη ορισμένες βελτιώσεις. Ορισμένες χώρες εισήγαγαν ειδικά προγράμματα, κάποιες, όπως η Ολλανδία, είχαν σημαντική επιτυχία. Υπάλληλοι των χωρών μελών που έχουν να κάνουν με ασυνόδευτα ανήλικα, τυγχάνουν ειδικής μετεκπαίδευσης χάρη στις προσπάθειες της Frontex αλλά και της νεοσυσταθείσας EASO».

Η υπηρεσία με έδρα τη Μάλτα, έχει αποστείλει ειδικές ομάδες υποστήριξης και στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές.

«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει η Μπαλντασίνι: «Εκ μέρους της Κομισιόν έγιναν προσπάθειες να οργανωθεί βοήθεια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες μέλη».

Όλα τα θέματα που άπτονται της πολιτικής έναντι των προσφύγων θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μάλτα.