ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα με… καθυστέρηση στο Πεντάγωνο

Μέτρα με… καθυστέρηση στο Πεντάγωνο

Μετά το «Βατερλό» της Πέμπτης (04/10) και την εισβολή διαδηλωτών στο Πεντάγωνο, το ΥΕΘΑ έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας από τις αρχές αυτής της εβδομάδας

Μπορεί η αντίδραση να ήρθε καθυστερημένα, πάντως στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης φρόντισαν αυτή τη φορά να αποφύγουν το ενδεχόμενο να εκτεθούν για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του Πενταγώνου, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, αλλά και μέσα σε αυτό, είναι δρακόντεια από τη Δευτέρα (08/10).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά την Τρίτη (09/10) με την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα τα μέτρα ήταν υπέρ αυξημένα. Οι σκοποί εντός του Πενταγώνου διπλασιάστηκαν, η δύναμη των στελεχών και των στρατιωτών αυξήθηκε με τη συνδρομή ανδρών από μονάδες ειδικών δυνάμεων, ενώ κόπηκαν όπως ήταν φυσικό οι έξοδοι, τόσο για στρατιώτες όσο και για μόνιμο προσωπικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πέρα όμως από την επιφυλακή στην οποία ήταν άπαντες στο Πεντάγωνο, τα άρματα που περιφρουρούσαν τις πύλες και την αυξημένη δύναμη των ενόπλων – έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα παρόμοιο… φιάσκο με αυτό της εισβολής των ναυτεργατών την προηγούμενη εβδομάδα – δεν έλειψαν και οι υπερβολές στα πλαίσια της… ετοιμότητας.

Από τα πλέον παράδοξα ήταν η εκπαίδευση στην οποία υποβάλλεται τα τελευταία 24ωρα ο ΜΛΣΝ (Μικτός Λόχος Στρατονομίας), του Τ/ΓΕΕΘΑ. Οι στρατιώτες εκπαιδεύονται, έχοντας εξοπλισμό ανάλογο με των ΜΑΤ (ασπίδα, γκλοπ), στο να απωθούν διαδηλωτές και να κάνουν σχηματισμούς τέτοιους που να τους επιτρέπουν να εμποδίσουν την είσοδο και τη διέλευση σε συγκεκριμένο χώρο, πράγματα βέβαια που δεν είναι τις αρμοδιότητας των έφεδρων ή του στρατού γενικότερα, αλλά της ΕΛ.ΑΣ.