ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι ληστές του αιώνα

Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι ληστές του αιώνα

Εμβρόντητη έμεινε η τοπική κοινωνία ου Ηρακλείου όταν έγινε γνωστή η λίστα με τα ονόματα των μελών της συμμορίας, που το μεσημέρι της 30ης Σεπτεμβρίου του 2011 λήστεψε θωρακισμένο όχημα χρηματαποστολής το οποίο μετέφερε 1.060.000 ευρώ.

Γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής ηγείτο της σπείρας των τεσσάρων φερόμενων δραστών αν και οι 3 από τους 4 είχαν ισότιμους ρόλους.

Δύο μάλιστα από αυτούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο είναι ξαδέρφια.

Οι 3 από τους 4 χαρακτηρίζονται ως οι ηθικοί αυτουργοί στην ληστεία-μαμούθ, ενώ ο 4ος έπαιζε τον ρόλο του προπομπού αλλά και του μεταφορέα των χρημάτων από το Ηράκλειο στο Μπαλί.

Οι 4 άνδρες από το Μυλοπόταμο, συνελήφθησαν από δυνάμεις της ΕΛΑΣ, έπειτα από συντονισμένες και μεθοδευμένες έρευνες οι οποίες διήρκησαν περίπου ένα χρόνο.

Οι κατηγορούμενοι έκαναν προσεκτικές κινήσεις για το λόγο αυτό η Αστυνομία δυσκολεύτηκε να φθάσει στα ίχνη τους.

Το κουβάρι της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν αποτυπώματα βρέθηκαν στο τζάμι ενός εκ των δύο κλεμμένων οχημάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη ληστεία, ενώ με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τους συνεργούς του.

Οι ληστές έδρασαν βάση ενός οργανωμένου σχεδίου. Οι 3 από τους 4 είχαν κλέψει 2 φορτηγάκια τα οποία χρησιμοποίησαν στη ληστεία.

Όπως φαίνεται λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αυτοψία του χώρου, όπου στάθμευσαν και το όχημα με το οποίο θα απομακρύνονταν από το σημείο της ληστείας, ενώ ο 4ος της συμμορίας, οδηγός ΤΑΞΙ, τους περίμενε σε κοντινό σημείο με το όχημά του από το σημείο που ακινητοποίησαν το θωρακισμένο όχημα της χρηματαποστολής και στην συνέχεια αφού παρέλαβε τους 14 σάκους με τα χρήματα και τα σύνεργα της ληστείας τους οδήγησε σε ποιμνιοστάσιο, στο Μπαλί, το οποίο ανήκει σε ένα εκ των δραστών.

Σύμφωνα με τον δ/ντη της Υποδ/νσης Ασφαλείας, στη ληστεία του αιώνα δεν συμμετείχε κανένας από τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας χρηματαποστολών και η επιλογή για το πιο όχημα θα «χτυπούσαν οι δράστες έγινε με βάση την παλαιότητά του και όχι με βάση το ποσό που μετέφερε, αφού όπως αποδείκτηκε κανένας από τους ένοπλους κουκουλοφόρους δεν γνώριζε το χρηματικό ποσό που περιείχαν οι 14 σάκκοι».

Στα δίχτυα των αστυνομικών αρχών του Ηρακλείου έπεσαν 8 ακόμα άτομα τα οποία κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών, όπλων και αρχαιοτήτων τα οποία μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την εν λόγω ληστεία, όμως η παράνομη δραστηριότητά τους έγινε αντιληπτή στους αστυνομικούς στα πλαίσια των ερευνών για τον εντοπισμό των ληστών.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες υποθέσεις που εξιχνίασαν οι αξιωματικοί και οι αστυνομικοί του εγκληματολογικού τμήματος Ηρακλείου, καθώς η ληστεία έγινε βάση ενός οργανωμένου σχεδίου, χωρίς λάθη, με τους ληστές να μην αφήνουν πίσω τους στοιχεία που θα τους πρόδιδαν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι τέσσερις φερόμενοι δράστες, μετά τη ληστεία δεν είχαν καμία επικοινωνία μεταξύ τους.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα πολεμικό τυφέκιο και ένα πιστόλι

Είδη οπλισμού, εξαρτήματα όπλων και πυρομαχικά

Το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της ληστείας, διενεργήθηκαν παράλληλα έρευνες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οκτώ ακόμα Έλληνες και να αναζητείται ακόμη ένας, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών, όπλων & αρχαίων αντικειμένων.

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν:

ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μεικτού βάρους (834,2) γραμμάρια και δυο σπόροι κάνναβης

μία καραμπίνα

τρία πιστόλια κρότου – αερίου

οκτακόσια εβδομήντα πέντε φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων (πιστολιών, πολεμικού τυφεκίου τύπου «KALASHNIKOV»)

τέσσερις γεμιστήρες όπλων

τρία μαχαίρια και ένα ξιφίδιο

μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser)

ένα τμήμα χειρολαβής αρχαίου αμφορέα

τρεις ζυγαριές ακριβείας

είκοσι τρία κινητά τηλέφωνα

Τις αστυνομικές έρευνες ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Οι συλληφθέντες σε βάρος των οποίων έχει σχηματισθεί δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.