ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η δίκη για το κύκλωμα εκβιαστών

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η δίκη για το κύκλωμα εκβιαστών

Την περιπέτεια που έζησε όντας «παγιδευμένος» στα «δίχτυα» πολυμελούς κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων, περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ένα εκ των δεκάδων θυμάτων τής συγκεκριμένης σπείρας, η οποία εξαρθρώθηκε πέρσι τον Απρίλιο και της οποίας «εγκέφαλος» φέρεται να ήταν 36χρονος Ελληνοσύριος που είχε εμπλακεί στα διοικητικά τής ΠΑΕ Ηρακλής.

Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, κατά την πρώτη μέρα εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης, ο 30χρονος, γιος ιδιοκτήτη γνωστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Θεσσαλονίκης, είπε ότι λόγω των συσσωρευμένων χρεών του, υποχρεώθηκε να δανειστεί χρήματα από τον 36χρονο. «Δανείστηκα τμηματικά συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, με μηνιαίο τόκο 8%, επειδή -όπως μου είπε- ήμουν καλός πελάτης».

Ο εφιάλτης του ξεκίνησε όταν το κύκλωμα άρχισε να ζητάει την αποπληρωμή των χρεών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τις απειλές που δεχόταν για τη ζωή του, μέλη της σπείρας -«φουσκωτοί»- τον απήγαγαν δύο φορές για εκφοβισμό. Σε σχετική ερώτηση τής εισαγγελέως της έδρας, απάντησε ότι τμηματικά επέστρεψε στον 36χρονο πάνω από 500.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ του μεταβίβασε δύο ακίνητα, από τα οποία το ένα το επαναγόρασε λίγο καιρό αργότερα. «Ήθελε να ρουφήξει όλη την περιουσία μου. Με πίεζε να του μεταβιβάσω ακόμη και τις μετοχές τής αντιπροσωπείας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα να χάσω. Ναι, φοβάμαι. Είμαι ζωντανός-νεκρός».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται πέρα από τον φερόμενο ως «αρχηγό» τής εγκληματικής οργάνωσης και τη σύζυγό του, άλλα δέκα άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας δικηγόρος. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχε αποκομίσει το κύκλωμα από το 2006 έως την εξάρθρωσή του προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα «μαύρα χρήματα» τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.ά. Μάλιστα, ο 36χρονος, που είναι προφυλακιστέος και σε λίγο καιρό συμπληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, φέρεται να δάνεισε το ποσό των 514.000 ευρώ στην ΠΑΕ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ακόμη το κύκλωμα πουλούσε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.