ΕΛΛΑΔΑ

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αγωγές απειλούν οι δικαστές

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και αγωγές απειλούν οι δικαστές

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο με τις νέες περικοπές των αποδοχών τους, κατά 24%, εμφανίστηκαν οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων της χώρας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου, οι κινητοποιήσεις των δικαστών, οφείλονται στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις αντισταθμιστικές προτάσεις των δικαστών, έτσι ώστε να γίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα οι περικοπές των αποδοχών τους.

«Ο ελληνικός λαός, ο οποίος ουδεμία ευθύνη φέρει για την δημοσιονομική κακοδιαχείριση, που είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη οικονομική κρίση, επιβαρύνεται εξακολουθητικά με την επιβολή μέτρων λιτότητας», ανέφερε η κα Θάνου.

«Τα μέτρα αυτά», συνέχισε η ίδια, «επιβάλλονται κατά τρόπο κοινωνικά άνισο, διότι επιβάλλονται συνεχώς στις ίδιες κατηγορίες του πληθυσμού, δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εν ενεργεία και συνταξιούχους), οι οποίοι, πέραν του ότι είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, είναι και απόλυτα συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφού, όπως είναι γνωστό, ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται εκ των προτέρων από τον μισθό τους».

Αντίθετα, «μέχρι τώρα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά, από τον κρατικό μηχανισμό οι αντίστοιχες διαδικασίες και έτσι, όσοι διαφεύγουν την φορολόγηση, δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθούν και να φορολογηθούν, ενώ εάν αυτό είχε επιτευχθεί, δεν θα ήταν αναγκαίες οι νέες μειώσεις των μισθών και συντάξεων, μειώσεις, οι οποίες, αναμφίβολα οδηγούν την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση», προσέθεσε η πρόεδρος της ΕΔΕ.

Η πρόεδρος της Ένωσης υπογράμμισε ότι οι δικαστές δεν ζητούν εξαίρεση από τις νέες περικοπές, αλλά όχι οι περικοπές τους να είναι υψηλότερες σε ολόκληρο το Δημόσιο τομέα (συνολικά 60%), καθώς το ποσοστό αυτό της μείωσης είναι υπερβολικό και παράλογο, δημιουργώντας τη δικαιολογημένη εντύπωση ότι «ασκείται μια επιθετική πολιτική κατά των δικαστών, με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας τους και το πλήγμα του κύρους της Δικαιοσύνης».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και τώρα την έσχατη ώρα, να αποδείξει εμπράκτως, και όχι με λόγια, τον σεβασμό της στο Σύνταγμα και στον θεσμό της Δικαιοσύνης και το ενδιαφέρον της για την ανεξαρτησία των δικαστών».

Παράλληλα, οι δικαστές ανέφεραν πως σε περίπτωση που «περάσει» από τη Βουλή η μείωση των αποδοχών τους, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους, οι οποίες θα αποφασιστούν από τις δικαστικές Ενώσεις, ενώ είπαν ότι έχουν ήδη έτοιμες αγωγές για να τις καταθέσουν.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, αποφάσισε σήμερα την παράταση των κινητοποιήσεων των διοικητικών δικαστών, μέχρι 12 Νοεμβρίου 2012.