ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στη Θεσσαλονίκη

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος τυφλώνεται. Ωστόσο. τα 2/3 περίπου των περιστατικών τύφλωσης θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με έναν ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Με αφορμή την ημερίδα με τίτλο «Γιορτή Όρασης» που διοργανώνει στις 3 Νοεμβρίου η Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, εκείνη την ημέρα (9.00-14.00) οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για παθήσεις ωχράς κηλίδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (είσοδος Βασ. Γεωργίου).

Σημειώνεται ότι οι κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης είναι οι αγγειακές παθήσεις του ματιού, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το διαβητικό οίδημα, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, οι θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 περίπου 7,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα έχουν ελάττωση όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι ο αριθμός των νέων πασχόντων από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι 5.000 άτομα ετησίως.