ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα: Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομία

Ερευνα: Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομία

Οι πολίτες θεωρούν, κατά 70%, αρνητικές τις διαπραγματεύσεις της κυνέρνησης με την τρόικα, σύμφωνα με την έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έγινε σε συνεργασία με την Alco.

Η πέμπτη κατά σειρά έρευνα για το 2012 διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 23 και 29 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το 6% να διατηρεί τόνους αισιοδοξίας, ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε από 11% σε14%. Παρότι μειώθηκε το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών (-1%), μειώθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό αισιοδοξίας (-2%). Το παράδοξο αυτό δικαιολογείται από την αύξηση του ποσοστού αποχής των ερωτηθέντων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό απαισιοδοξίας των ερωτηθέντων σε ότι αφορά στα προσωπικά τους οικονομικά αυξήθηκε κατά 2%, συγκρινόμενο με το 81% της προηγούμενης έρευνας, φτάνοντας το 83%. Αντίστοιχα μειώθηκε το ποσοστό αισιοδοξίας από το 9% την προηγούμενης περιόδου στο 6%, ενώ και σε αυτή την ερώτηση αυξήθηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων που δε συμμετείχαν από το 10% στο 11%.

Το τελευταίο ερώτημα αναφέρεται στη συμβολή της μείωσης του κόστους εργασίας και του κόστους αποζημιώσεων απόλυσης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας. Και εδώ η ανταπόκριση ήταν καθολική. Το 86% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά υποστηρίζοντας ότι η μείωση του κόστους εργασίας και των αποζημιώσεων δε θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίθετα, μόλις το 5% απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 9% αποφάσισε να μη συμμετάσχει.