ΕΛΛΑΔΑ

«Πάρτε πίσω το άρθρο για τη δραστική πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

«Πάρτε πίσω το άρθρο για τη δραστική πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

Με μια δραματική ανακοίνωση ο ΙΣΑ προσπαθεί έστω την τελευταία στιγμή να κάνει τους ανευθυνοϋπεύθυνους της κυβέρνησης να συνειδητοποιήσουν ότι με τις αποφάσεις τους παίζουν με την ζωή των Ελλήνων.

Την απόσυρση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και αναφέρεται στην συντογογράφηση με βάση την δραστική ουσία ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η αντίδραση του ιατρικού κόσμου θα είναι έντονη, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ζωή των ασθενών".

«Τονίζουμε ότι οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν», είναι μεταξύ άλλων τα όσα αναφέρει ο ΙΣΑ στην δραματική ανακοίνωσή του.

Τέλος, αναφέρει ότι «για ύστατη φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες θα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 6/11/2012

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ το ΑΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΗΠΤΗ γιατι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις των φαρμακευτικών θεμάτων ΙΒ.2. του πολυνομοσχέδιου αναφέρεται στην παράγραφο 11 των ρυθμίσεων αυτών ότι στο τέλος της περίπτωσης β της ̟παραγράφου 5 του άρθρου 21 του Νόμου 4052/2012 (Α' 41) κατηγορηματικά δηλώνεται ότι μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δε μ̟πορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας της συνταγής του θεράποντα ιατρού, δηλαδή το 85% της αγωγής που χορηγεί ο θεράπων ιατρός στον ασθενή του θα μπορεί να είναι ανταλλάξιμο από τον οποιονδήποτε φαρμακοποιό εκτελέσει τη συνταγή, χωρίς να έχει στην επιλογή φαρμάκου ο θεράπων ιατρός καμία συμμετοχή.

Δηλαδή το 85% της θεραπευτικής αγωγής δε θα το επιλέγει ο θεράπων ιατρός

Τονίζουμε ότι:

• Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.

• Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν

Η παράγραφος αυτή του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έρχεται να επικυρώσει την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 που καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας αποκλειστικά, ακόμη και σε χρόνια νοσήματα.

Για ύστατη φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες θα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.

Καταδικάζουμε δημόσια για ακόμη μία φορά κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Το Θεραπευτικό Παράθυρο είναι συγκεκριμένο σε κάθε ιδιοσκεύασμα που χορηγείται στον κάθε ασθενή, ιδιαίτερα στα φάρμακα στενού θεραπευτικου εύρους.

Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός, στις κατευθυντήριες οδηγίες του, ήδη από το 2003 που σε πολλές χώρες τις Ευρώπης κυκλοφορούσαν γενόσημα, ρητά προειδοποιεί ότι δεν ενδείκνυται η ανταλλαξιιμότητα του φαρμακου με άλλο παρεμφερές, παρά μόνο όταν το επιτρέπει ο γιατρός και το θέλει και ο ίδιος ασθενής. Πάγια θέση του ΙΣΑ ήταν και είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.

Επιτέλους, ας εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες της χώρες της Ευρώπης με εγνωσμένη αξία, αντί να ακολουθούντα μέθοδοι "ύποπτοι". Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο , τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές κίστες

Επίσης, η υποχρέωση των ασθενών να πληρώνουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ, επιπλέον ένα (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή και εικοσιπέντε (25) ευρώ για κάθε εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, υ̟πέρ του ΕΟΠΥΥ του σηματοδοτεί τη μετακύλιση των παροχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προνόμιο μία μικρής ομάδα πολιτών που "μπορούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη" και να το πληρώνουν και να το ξαναπληρώνουν.

Ο ασφαλισμένος που χρόνια πλήρωνε μέσα από τα επιμέρους ασφαλιστικά του ταμεία, που κάθε μήνα πληρώνει μέσα από τις εισφορές του προς τον Οργανισμό, καλείται πια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να πληρώνει και να ξαναπληρώνει για κάθε υπηρεσία του ταμείου του: πληρώνει για το τηλεφωνικό ραντεβού 1-5 ευρώ, πληρώνει για τις εργαστηριακές του εξετάσεις το 15%, πληρώνει στα φάρμακα των χρόνιων ασθενειών το 25%, πληρώνει ένα μέρος της νοσηλείας του και συνεχίζει να πληρώνει κάθε μέρα ξαναπληρώνει και μια καινούρια υπηρεσία που ως χθες ήταν ηδη πληρωμένη από τις εισφορές του...Αυτός ο Έλληνας ασφαλισμένος, ο μεγάλος χρηματοδότης του ΕΣΥ.

Αν τυχόν δεν αποσυρθεί πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτό το άρθρο από τον αρμόδιο Υπουργό, δηλώνουμε ότι ο Ιατρικός Κόσμος θα αντιδράσει με κάθε τρόπο γιατί η Ζωή και η Επιστήμη δεν πρέπει να περάσει από τη ρομφέα της λογιστικής πρακτικής κανενός.

Γιατί πάνω από όλα, υπάρχει η Ζωή και ο Άνθρωπος, κάτι που φαίνεται ότι κάποιοι δε το γνωρίζουν ακόμη.

Κλειστά και τα φαρμακεία λόγω Μνημονίου

Κλειστά θα είναι αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, τα φαρμακεία σε όλη την χώρα, ημέρα ψήφισης του νέου Μνημονίου στην Βουλή, καθώς στο 3ο Μνημόνιο προβλέπεται και άλλη μείωση της Φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων!

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι η διαρκής υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης αφορά όλους τους Έλληνες ασφαλισμένους και όλους τους Έλληνες φαρμακοποιούς, ενώ τονίζουν πως στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 καμία επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει. Παραμένει στο ανεπαρκές ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ, παρότι όλα τα κόμματα έχουν δεσμευθεί για την αύξηση της χρηματοδότησης. Παράλληλα, τα ελλείμματα και τα χρέη του ΕOΠΥΥ, ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 5 δισ. ευρώ.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι η προϋπόθεση για να υπάρχει δημόσια υγεία στη χώρα μας.

Οι φαρμακοποιοί απεργούν για :

• Την ανεπαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

•Τις περικοπές στην φαρμακευτική περίθαλψη που συνεχίζονται ακάθεκτα και επιβαρύνουν ασφαλισμένους και φαρμακεία,

• Για την αυθαίρετη ένταξη του ΕΤΑΑ και του ΤΣΑΥ, στον ΕΟΠΥΥ

• Για τις αλλεπάλληλες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που έχουν δημιουργήσει απόλυτη σύγχυση.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων