ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζεται ο Π. Σαξώνης

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζεται ο Π. Σαξώνης

Αποφυλακίζεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, ο βασικός κατηγορούμενος για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης.

Ωστόσο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε σήμερα τους περιοριστικούς όρους που θα επιβληθούν στον πρώην ταμία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Π. Σαξώνης, που στις 14 Νοεμβρίου συμπληρώνει 30 μήνες προσωρινής κράτησης, δεν πρέπει να μετακινείται εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και είναι υποχρεωμένος να διαμένει και να διανυκτερεύει σε συγκεκριμένη διεύθυνση που θα δηλώσει στις Αρχές.

Ο πρώην ταμίας του δήμου παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές Διαβατών από τον Μάιο του 2010. Μετά τη σύλληψή του για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης και την προφυλάκισή του, κρίθηκε εκ νέου προσωρινά κρατούμενος για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, και για αυτή την κατηγορία συμπληρώνει δώδεκα μήνες προφυλακισμένος και τα όρια του νόμου, για να κρατηθεί, έχουν εξαντληθεί.

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή (17η) μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσαν στο δικαστήριο μία υπάλληλος στο Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) και μία εφοριακός στη Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Η πρώτη αναφέρθηκε στις οφειλές που είχε ο δήμος προς το Ταμείο τονίζοντας ότι έγιναν επανειλημμένα οχλήσεις προς τον Π. Σαξώνη προκειμένου αυτές να τακτοποιηθούν, ενώ η δεύτερη κατέθεσε για την προβληματική λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου δίνοντας έμφαση στην έλλειψη Διπλογραφικού Συστήματος.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την κατάθεση δημοτικής υπαλλήλου, η οποία κατά την διενεργηθείσα ΕΔΕ που ανέλαβε προκειμένου να αποδοθούν υπηρεσιακές ευθύνες, απάλλαξε από κάθε ευθύνη τους συναδέλφους της - κατηγορούμενους.

Για τη «μαύρη τρύπα» των 51, 4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου κάθονται στο εδώλιο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης, γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 13 υπάλληλοι, ανάμεσά τους και ο Π. Σαξώνης.