ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχεται η λοίμωξη νεογνών στην εντατική του «Παπαγεωργίου»

Ελέγχεται η λοίμωξη νεογνών στην εντατική του «Παπαγεωργίου»

Υπό έλεγχο φαίνεται πως τέθηκε η λοίμωξη από το μικρόβιο κλεμπισιέλλα στην εντατική νεογνών του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, αν και για προληπτικούς λόγους αίρονται οι εισαγωγές στη μονάδα, από εσωτερικούς ασθενείς.

Επτά νεογνά στην εντατική του νοσοκομείου παρουσίασαν τη συγκεκριμένη λοίμωξη, από 2-7 Νοεμβρίου. Τρία νεογνά, πρόωρα, με χαμηλό βάρος και σοβαρά νοσήματα έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονται υπό θεραπεία.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκε τη Μονάδα Νεογνών στις 12 Νοεμβρίου, για να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη των περιστατικών. Παράλληλα, αναζήτησε παράγοντες κινδύνου που οδήγησαν στην εμφάνιση της λοίμωξης, συνέστησαν αυστηρά μέτρα ελέγχου και απομόνωση των περιστατικών, και προχώρησαν επιδημιολογική διερεύνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου, ώστε να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.

Το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέστησε προσωρινή άρση των νέων εξωτερικών εισαγωγών στη Μονάδα, αν και από τις 8 Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε νέο κρούσμα κλεμπσιέλλας.