ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίστηκε ο Π. Σαξώνης

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίστηκε ο Π. Σαξώνης

Αποφυλακίστηκε, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, ο βασικός κατηγορούμενος για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σαξώνης.

Ο πρώην ταμίας προσήλθε το πρωί χωρίς χειροπέδες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που τού επέβαλε το δικαστήριο, ο Π. Σαξώνης είναι υποχρεωμένος να διαμένει και να διανυκτερεύει στο σπίτι του στην Καλαμαριά και να μην μετακινείται εκτός των διοικητικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ο φερόμενος ως «πρωταγωνιστής» της «μαύρης τρύπας» -ύψους 51,4 εκατ.- στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης παρέμενε 30 μήνες στις δικαστικές φυλακές Διαβατών. Μετά τη σύλληψή του για τη βασική υπόθεση της υπεξαίρεσης και την προφυλάκισή του, το Μάιο του 2010, κρίθηκε εκ νέου προσωρινά κρατούμενος για τη δεύτερη δικογραφία που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Ωστόσο, και για αυτή την κατηγορία συμπλήρωσε δώδεκα μήνες προφυλακισμένος και τα όρια του νόμου, για να κρατηθεί, εξαντλήθηκαν.

Σε δηλώσεις του, ο εκ των συνηγόρων του πρώην ταμία, Ευθύμης Καυκόπουλος έκανε λόγο για «μεθόδευση» και «παράνομη κράτηση» του πελάτη του, πέραν του 18μηνου. Σημείωσε, επίσης, ότι η αποφυλάκιση του πρώην ταμία τη δεδομένη χρονική στιγμή «θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαφώτιση σκοτεινών πτυχών της δίκης» με την προσκόμιση, από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, αποδεικτικών στοιχείων που θα στηρίξουν τους ισχυρισμούς του. Τόνισε δε ότι ο Σαξώνης «θα μιλήσει στην απολογία του, αποκαλύπτοντας πώς στήθηκε η υπόθεση και ποιοι συμμετείχαν».

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή -20η μέρα- της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο Δημήτρης Πανοζάχος, βασικός μέτοχος της εταιρείας παροχής οικονομικών και αναπτυξιακών εφαρμογών «Ορθολογισμός ΑΕ», η οποία είχε αναλάβει να υλοποιήσει το διπλογραφικό σύστημα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο μάρτυρας αμφισβήτησε το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστ. Τσεμπερά, εκτιμώντας ότι το ποσό της υπεξαίρεσης από τα δημοτικά ταμεία κυμαίνεται από 9,5 έως 16,5 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, ο Δ. Πανοζάχος ισχυρίστηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργούσε το διπλογραφικό σύστημα και ότι η μηχανοργάνωσή του έχριζε στήριξης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του παραπάνω μάρτυρα.