ΕΛΛΑΔΑ

Επείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες Αραβαντινού

Επείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες Αραβαντινού

Τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης από αρμόδιο Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ή άλλων ευθυνών από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή τα όσα κατήγγειλε ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινού στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.

Ο κ. Αραβαντινός, μιλώντας στην Επιτροπή, περιέγραψε τα όσα συμβαίνουν στην «VIP» πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου μεταξύ άλλων οι κρατούμενοι «παραγγέλνουν από σούπερ μάρκετ μέχρι και καπνιστό σολομό».

Το Υπουργείο ζήτησε επίσης να εξεταστούν και τα ακόλουθα:

«Επειδή στο άρθρο 14 του Κανονισμού Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης προβλέπεται ότι επιτρέπεται η προμήθεια τροφίμων με ατομική δαπάνη των κρατουμένων είτε μέσω προμηθευτή που αναδεικνύεται με διαγωνισμό, είτε από το ελεύθερο εμπόριο με μέριμνα της Υπηρεσίας, να διερευνηθεί εάν η προμήθεια τέτοιων ειδών από κρατουμένους έγινε καθ' υπέρβαση του νόμου.

Επειδή στο άρθρο 27 του Κανονισμού Λειτουργίας Καταστημάτων Κράτησης προβλέπεται η προσωρινή ή η μόνιμη τοποθέτηση κρατουμένων σε συγκεκριμένο τμήμα ή χώρο Καταστήματος με απόφαση του Συμβουλίου της κάθε φυλακής, να διερευνηθεί εάν η τοποθέτηση και παραμονή των κρατουμένων σε όλες τις πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΤ' πτέρυγας, έχει γίνει καθ' υπέρβαση του Κανονισμού».