ΕΛΛΑΔΑ

Ροζ κελιά στις φυλακές για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ροζ κελιά στις φυλακές για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πράσινο φως στα ροζ κελιά στις φυλακές ανάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους/συντρόφους σε ειδικούς χώρους, με τον πρώτο να έχει ήδη δημιουργηθεί στις νέες φυλακές Αγιάς Χανίων. Σύμφωνα με το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα με τον τρόπο αυτό διευρύνονται τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων.

Επιπλέον προβλέπεται για πρώτη φορά η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους, ενώ προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.

Παράλληλα, προβλέπεται η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων σε άλλα νομικά πρόσωπα (πχ. ξενοδοχεία) πλην των φυλακών. Η ρύθμιση αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για ήπια μορφής αδικήματα. Τη σχετική απόφαση θα λαμβάνει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο νέος Κώδικας προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο αποτελεσματική και εναρμονισμένη στο σύγχρονο κοινωνικό και σωφρονιστικό περιβάλλον