ΕΛΛΑΔΑ

Μένουν χωρίς βοσκότοπους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης!

Μένουν χωρίς βοσκότοπους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης!

Η κοινόχρηστη γη που χρησιμοποιούσαν για βοσκή οι κτηνοτρόφοι, διανέμεται σε νέους αγρότες...

Σε πλήρη απελπισία οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι των πεδινών, κυρίως, εκτάσεων της Ξάνθης που βλέπουν κοινόχρηστες εκτάσεις που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν ως βοσκοτόπους να παραχωρούνται σε νέους αγρότες για χρήση, από προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο στην περιοχή της Λευκόπετρας, όπου από πέρσι ξεκίνησαν οι εντάσεις από πλευράς των κατοίκων μετά και την παραχώρηση κοινόχρηστης γης σε δικαιούχους νέους αγρότες, γη που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν ως βοσκότοπος.

Όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι της περιοχής στο ThrakiToday.com κομμάτι γης το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι για να βόσκουν τα ζώα τους και το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις κτηνοτροφικές τους μονάδες έχει παραχωρηθεί, στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ το στρέμμα τον χρόνο, σε νέους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μην προχωρήσει η παραχώρηση, επισημαίνοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα στερηθούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι γης, το οποίο οι ίδιοι είναι διατεθειμένοι να μισθώνουν με υψηλότερο αντίτιμο.

Ήδη υπάρχει έντονη κινητικότητα από πλευράς των κτηνοτρόφων οι οποίοι έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο, ενώ έχουν καταθέσει τις διαμαρτυρίες τους τόσο στον δήμο όσο και στην Περιφέρεια, ενώ παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται σποραδικά και σε άλλες πεδινές περιοχές της Ξάνθης.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστας Ζαφειριάδης το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός πως στο σύνολό τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης δεν έχουν προμηθευτεί φέτος τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών, λόγω οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να αναζητούν κάθε δυνατό μέσο ώστε να θρέψουν τα ζώα τους και να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.