ΕΛΛΑΔΑ

Συνωστισμός στην «έξοδο» των υπαλλήλων της Βουλής

Συνωστισμός στην «έξοδο» των υπαλλήλων της Βουλής

Υπό το φόβο να χάσουν το τεράστιο εφάπαξ, οι υπάλληλοι της Βουλής σπεύδουν να θεμελιώσουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα εφαρμοστεί το συνταξιοδοτικό καθεστώς που ισχύει σε όλο το δημόσιο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και αναμένεται να πάρει άμεσα αριθμό ΦΕΚ για να τεθεί σε ισχύ προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωση στους υπαλλήλους της Βουλής.

Καταρχήν χαρακτήρισαν άδικη τη νέα ρύθμιση καθώς, όπως τονίζουν, οι συνταξιοδοτικές τους εισφορές είναι κατά μιάμιση φορά περισσότερες από αυτές που καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Υποστήριξαν ακόμα ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί μόνο τους υπαλλήλους της Βουλής, από την ευεργετική διάταξη του νόμου Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2010 αλλά συνέχισαν να εργάζονται, μπορούν να βγουν στη σύνταξη μέχρι τέλη Δεκεμβρίου με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών που ίσχυαν το 2010 και όχι με τις μειωμένες που ισχύουν σήμερα.

Αντίθετα, όπως έλεγαν, το «προνόμιο» αυτό παραμένει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους πλην των υπαλλήλων της Βουλής.

Κύκλοι από τη Βουλή επεσήμαναν ότι η νέα ρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μαζικής εξόδου, ειδικότερα όσων πλησιάζουν να βγουν στη σύνταξη.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, με τη νέα ρύθμιση αν δεν βγει μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2013 στη σύνταξη ένας υπάλληλος της Βουλής που είναι 61 ετών και έχει προϋπηρεσία 29,5 χρόνια, θα αναγκαστεί να εργαστεί άλλα 6 χρόνια για να συμπληρώσει το 67ο έτος όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντίθετα, από αυτό το μέτρο, όπως επεσήμαναν, εξαιρούνται ωστόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους οποίους ισχύει ο ευεργετικός νόμος Λοβέρδου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Βουλής, ήδη ξεπέρασαν τους 60 μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή, οι υπάλληλοι που είχαν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης από την ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να εξομοιώσει τους υπαλλήλους της Βουλής με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή εντός 40 ημερών από την ημέρα που θα πάρει αριθμό ΦΕΚ.

Διαβάστε επίσης:

Υπεγράφη η Νομοθετική Πράξη για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής