ΕΛΛΑΔΑ

«Κρήτη ΙΙ»: Στάχτες και αποκαΐδια (pics)

«Κρήτη ΙΙ»: Στάχτες και αποκαΐδια (pics)

Για πάνω από 12 ώρες έκαιγε η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά εχθές το βράδυ στο γκαράζ του επιβατικού/οχηματαγωγού πλοίου «Κρήτη II», την στιγμή που έμπαινε στο λιμάνι της Πάτρας για να ολοκληρώσει το προγραμματισμένο δρομολόγιό του.

Σύμφωνα με το συντάκτη του troxoikaitir.gr, το πλοίο είχε αποπλεύσει από Βενετία με προορισμό Ηγουμενίτσα – Πάτρα, ενώ επέβαιναν σε αυτό 87 μέλη πληρώματος, 113 επιβάτες, 18 Ι.Χ. οχήματα και 92 φορτηγά.

Κινητοποιήθηκαν άμεσα, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, πλωτά περιπολικά, σκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος, τα Ρ/Κ «ΠΑΤΡΕΑΣ» Ν. Πάτρας 384, «ΑΜΑΖΩΝ» Ν.Π. 3137 και «ΕΛΙΑΝΑ» Ν.Π. 6826, ενώ κατέφθασαν προληπτικά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Το «Κρήτη ΙΙ» προσέδεσε (φλεγόμενο)με ασφάλεια στον προβλήτα «D» όπου αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι επιβάτες.

Καπνοί για 12 ώρες

Την ώρα που φτάσαμε στον τόπο του συμβάντος ενημερωθήκαμε από μέλη του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών που συμμετέχει στην κατάσβεση ότι, ναι μεν η πυρκαγιά είναι υπό πλήρη έλεγχο, πλην όμως μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τα αίτια ακόμη και την εστία της ενώ ακόμη και στις 13:00 μ.μ. έβγαινε πυκνός καπνός από τους χώρους των οχημάτων.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύθηκε ο απόπλους του «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» μέχρι επιθεώρησής του και προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης – αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.

Οικονομική καταστροφή για δεκάδες μεταφορές

Οι επαγγελματίες διεθνομεταφορείς και οδηγοί που συναντήσαμε, πέρα από το δικαιολογημένο σοκ και την τρομάρα που είχαν πάρει «μας ξύπνησαν άμεσα τα μέλη του πληρώματος και βρεθήκαμε με τα σωσίβια στο κατάστρωμα, περιμένοντας τα χειρότερα...» είναι πλέον υποχρεωμένοι να αρχίσουν την καταμέτρηση και εκτίμηση των ζημιών. Ταλαιπωρημένοι και με πρησμένα μάτια όλοι τους «είμαστε όρθιοι στον προβλήτα εδώ και 11 ώρες» κοιτούσαν με απελπισία τα πληγωμένα οχήματά τους.

Νέα (τα πιο πολλά Euro 5) Volvo και Scania με τις μεγάλες καμπίνες στην πλειονότητά τους με ζημιές που κυμαίνονται από ολική απώλεια έως μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς να αναφερόμαστε στα φορτία -όλα σχεδόν τα αυτοκίνητα ήταν ψυγεία και μουσαμάδες. Μετρήσαμε 5 τουλάχιστον οχήματα απανθρακωμένα ενώ, οι Αρχές μας ενημέρωσαν ότι, υπάρχουν ακόμη και τώρα άλλα 9 στα γκαράζ. Τα οποία, προφανώς, αν κρίνουμε από τον πυκνό καπνό, είναι μάλλον κατεστραμμένα.

Σύνολο, κάτι λιγότερο από 30 αυτοκίνητα (τα 15 ελληνικά) με σοβαρές ζημιές, κι αυτό με πολλές επιφυλάξεις εξαιτίας της με το σταγονόμετρο ροή της πληροφορίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Καταγράψαμε τις μαρτυρίες πολλών αυτοκινητιστών που πέρασαν δραματικές στιγμές, είχαν όμως το κουράγιο να εξιστορήσουν ψύχραιμα τα συμβάντα και να παραθέσουν τα όσα διαδραματίστηκαν.

Παρατημένοι, μόνοι μας, χωρίς νομική υποστήριξη

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αξιοπρεπής και ψύχραιμη στάση τους και το γεγονός ότι, παρόλη την πικρία για τις κατεστραμμένες περιουσίες, κανείς του δεν επέρριπτε γενικά ευθύνες για το συμβάν. Όλοι τους όμως μας παρακάλεσαν να σημειώσουμε την αλγεινή εντύπωση που τους προκάλεσαν δύο «ηχηρές» απουσίες. Πρώτον, «το συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΟΦΑΕ, απουσιάζει από τη μεγαλύτερη καταστροφή του κλάδου εδώ και χρόνια -δεν ήρθε κανείς να μας συμπαρασταθεί, έστω- και το χειρότερο είναι ότι, στεκόμαστε εδώ, άυπνοι, κουρασμένοι, τρομαγμένοι και κατά πάσα πιθανότητα κατεστραμμένοι οικονομικά, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη νομική υποστήριξη... Καταστράφηκαν το αυτοκίνητά μας και περιμένουμε μόνοι μας να δούμε τι θα μας ξημερώσει. Πληρώνουμε για τα TIR, τα τσιπάκια κι ένα σωρό άλλα πράγματα, και τώρα που συνέβη το απευκταίο, είμαστε μόνοι κι αβοήθητοι».

Τέλος, σοβαρά παράπονα και για τη στάση αρμοδίων γενικά, ακόμη και από Πατρινούς -«το Λιμάνι της Πάτρας ζει κυριολεκτικά από τη Μεταφορά, που είναι όλοι οι υπεύθυνοι τώρα να μας συμπαρασταθούν; Είμαστε εδώ τόσες ώρες και ο πρώτος άνθρωπος που ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει είναι ο συντάκτης του Τροχοί & TIR. Ακόμη και χωρίς την πυρκαγιά, τα αυτοκίνητά μας βανδαλίζονται καθημερινά από λαθρομετανάστες, κινδυνεύουμε να συλληφθούμε ανά πάσα στιγμή, και τώρα που έγινε αυτό, κανείς δεν ήρθε να μας συμπαρασταθεί. Ξεκινάμε το πρωί για το λιμάνι και συνοδεύουμε το φορτηγό με δύο επιβατικά, λες και πρόκειται για χρηματαποστολή, για να μην εισβάλλουν στην νταλίκα οι μετανάστες»...

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Στις φλόγες έφτασε το πλοίο «Κρήτη II» στο λιμάνι της Πάτρας

Συγκλονιστικό βίντεο: Φλεγόμενες νταλίκες στο «Κρήτη ΙΙ»