ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος κατάρρευσης για τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων στη 'Ηπειρο

Κίνδυνος κατάρρευσης για τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων στη 'Ηπειρο

Δεκαετίες πίσω στον τρόπο αντιμετώπισης των αυτιστικών ατόμων και γενικότερα των ατόμων με ψυχικές και σωματικές αναπηρίες, γυρνά η χώρα μας εξαιτίας των δραστικών περικοπών που δεν αφήνουν εκτός τις δομές που λειτουργούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα», που ήταν το πρώτο κέντρο που δημιουργήθηκε και μάλιστα επρόκειτο να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις υπόλοιπες δομές, ωστόσο τώρα απειλείται με λουκέτο και οι φιλοξενούμενοί της κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι, σύμφωνα με το epirusonline.gr.

Για το σημαντικό έργο που παράγεται στη Στέγη Αυτιστικών της Ζίτσας χρειαζόταν περίπου 600.000 ευρώ ετησίως, για τη μισθοδοσία και όλα τα λειτουργικά έξοδα.
Οι περικοπές ξεκίνησαν το 2010 με μία μείωση της επιχορήγησης κατά 30% και συνεχίστηκαν και πέρυσι με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει συνολικά το 50%.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ οφειλές υπάρχουν προς τους προμηθευτές οι οποίοι ωστόσο δείχνουν κατανόηση.
Οι οιωνοί είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για το επόμενο διάστημα και το παράρτημα Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων προχωρά σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ζητώντας τη συμπαράσταση φορέων και πολιτών, με στόχο να αποτραπεί το κλείσιμο της δομής ή η υποβάθμισή της.
«Δε θα δεχθούμε την περαιτέρω περιθωριοποίηση των αυτιστικών ατόμων. Στη χώρα μας χρειάζονται πολλές Στέγες σαν αυτή της Ζίτσας και αλίμονο αν κλείσει. Φανταστείτε τι περιμένει τα άτομα που βρίσκονται εκτός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Σωτήρης Σπυριδάκης κάνοντας λόγο για «έγκλημα» από την πλευρά της πολιτείας.
Kινητοποιήσεις της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων ξεκινούν την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.