ΕΛΛΑΔΑ

Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Κατσανοχωρίων

Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Κατσανοχωρίων

Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Κατσανοχωρίων και της Μάχης της Αετορράχης θα γιορτάσουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, ο Σύλλογος Κατσανοχωριτών Ιωαννίνων και η τοπική κοινότητα Αετορράχης, που οργανώνουν από κοινού εκδηλώσεις το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου.

Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει υποδοχή των προσκεκλημένων στην Αετορράχη και περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας με θέματα από το μέτωπο της Ηπείρου το 1912-1913, σύμφωνα με το epirusonline.gr.

Θα ακολουθήσει στις 7 ομιλία με θέμα «Η δράση της Ηπειρωτικής Εταιρείας – Ηπειρωτικού Κομιτάτου κατά τους προαπελευθερωτικούς χρόνους στην Ήπειρο και στην ευρύτερη περιοχή των Κατσανοχωρίων», με ομιλητή τον Νικόλαο Μποβαρέτο.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με προβολή βιντεοταινίας με θέμα τις επιχειρήσεις του Στρατού στην Ήπειρο το 1912-1913 (από αρχείο του ΓΕΕΘΑ).

Την Κυριακή θα τελεστεί στις 8:15 το πρωί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και επίσημη Δοξολογία στις 10:30 στον ίδιο χώρο.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων Πεσόντων και προσκλητήριο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών από άγημα του Στρατού.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κατσάνων Ιωαννίνων Γρηγόρης Μανόπουλος, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν ομιλίες από τον Καθηγητή Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπο Νούτσο με θέμα «Απομνημονεύματα του Γυμνασιάρχη Χ. Σούλη από το 1912-1913» και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κατσάνων Ιωαννίνων Νικόλαο Μποβαρέτο με θέμα «Κρήτες και άλλοι εθελοντές στο μέτωπο Ηπείρου 1912-1913».