ΕΛΛΑΔΑ

Οικογένεια Ελλήνων ζει 6 μήνες στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Οικογένεια Ελλήνων ζει 6 μήνες στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Η ιστορία τους συγκλονίζει.

Η «οδύσσεια» του ζευγαριού από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που ζουν εδώ και έξι μήνες στο αεροδρόμιο του Μονάχου συγκίνησε τους Γερμανούς, οι οποίοι τους κατέκλυσαν με προσφορές βοήθειας.

Την ιστορία της οικογένειας δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Ο Αθανάσιος με τη σύντροφό του Αλμπένα και τον 15χρονο γιο της έχουν εγκλωβιστεί εδώ και έξι μήνες στο αεροδρόμιο του Μονάχο όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους.

Ο Αθανάσιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύντροφό του Αλμπένα και τον 15χρονο γιο της κατέφυγαν στη Γερμανία για να βρουν δουλειά, μακριά από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Οπως ο ήρωας της ταινίας «The Terminal», με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς, έχουν ουσιαστικά εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, αφού δεν μπορούν να εργαστούν χωρίς να έχουν μόνιμη κατοικία. Από την άλλη, δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα ώστε να νοικιάσουν έστω ένα μικρό διαμέρισμα.

Η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» δημοσιοποίησε την περιπέτειά τους, περιγράφοντας τη ζοφερή τους καθημερινότητα: συλλέγουν άδεια μπουκάλια για να τα δώσουν προς ανακύκλωση και να εξασφαλίσουν από ένα σάντουιτς με τυρί για τον καθένα και ένα εισιτήριο λεωφορείου για τον Αθανάσιο, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα δουλειά. «Το χειρότερο είναι η έλλειψη ύπνου», λέει ο 15χρονος Νικολά. «Κάθε νύχτα μάς ξυπνούν οι φρουροί και ζητούν να δουν τα διαβατήριά μας». Ο Αθανάσιος ήταν ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, όμως αναγκάστηκε να το κλείσει. Επιχείρησε να βρει δουλειά στη Γερμανία άλλες τρεις φορές, όμως όλες οι πόρτες ήταν κλειστές. «Δεν θέλουμε ελεημοσύνη», τονίζει. «Θα πληρώσω ενοίκιο μόλις βρω δουλειά. Χρειαζόμαστε σπίτι γιατί δεν μπορούμε να αφήνουμε το παιδί όλη τη μέρα στο αεροδρόμιο μόνο του».

Το ζευγάρι έχει επικοινωνήσει με κάθε αρμόδια Αρχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι κοινωνικές υπηρεσίες αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν, επειδή έχουν ένα διαμέρισμα στον τόπο καταγωγής τους και άρα δεν μπορούν επισήμως να καταχωριστούν ως άστεγοι. Ο Αθανάσιος και η Αλμπένα έχουν έρθει αντιμέτωποι και με τον ρατσισμό: όταν απευθύνθηκαν στην Πρόνοια, τους είπαν ωμά ότι δεν δέχονται Βούλγαρους.

«Το χειρότερο είναι η έλλειψη ύπνου», λέει ο 15χρονος Νικολά. «Κάθε βράδυ μας ξυπνούν οι φρουροί και ζητούν να δουν τα διαβατήριά μας»

Μπορεί οι Αρχές να φάνηκαν ανάλγητες, αλλά οι αναγνώστες της γερμανικής εφημερίδας έχουν προσφέρει χρήματα, φάρμακα, ακόμη και στέγη στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση. Η οικογένεια δεν περίμενε τέτοια ανταπόκριση. «Οταν περάσουν όλα αυτά, θα κάνουμε μια μεγάλη γιορτή και θα καλέσουμε όσους μας βοήθησαν», λέει με πρόσωπο που λάμπει η Αλμπένα. Η ελπίδα έχει επιστρέψει για τους «ναυαγούς» του αεροδρομίου.