ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω… καυσαερίων

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω… καυσαερίων

Χαράτσι και για τα… καυσαέρια θα πληρώσουν οι πολίτες, καθώς αναμένεται αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας κατά 0,5-1 λεπτό.

Οι αυξήσεις θα έρθουν με το νέο έτος λόγω συνυπολογισμού του κόστους για αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Είναι μάλιστα επιπλέον αυτής που συζητείται λόγω αύξηση τέλους ΑΠΕ ΥΚΩ και προσαρμογής των τιμολογίων στο πραγματικό κόστος.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, η ΔΕΗ από την 1η του νέου έτους είναι υποχρεωμένη να αγοράζει όλα τα δικαιώματα για εκπομπές ρύπων, όπως άλλωστε και κάθε άλλη βιομηχανία που εντάσσεται στο μητρώο των υπόχρεων (χαλυβουργίες, διυλιστήρια, τσιμεντοβιομηχανίες κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η χρέωση του επιπλέον κόστους, θα γίνει αυτόματα στις κατηγορίες καταναλωτών που ανήκουν στην υψηλή και μέση τάση, τα τιμολόγια των οποίων έχουν απελευθερωθεί.

Για τις κατηγορίες της χαμηλής τάσης ωστόσο (οικιακά, εμπορικά κ.λπ.), και με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, τα τιμολόγια θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το πραγματικό τους κόστος (μνημονιακή υποχρέωση) η νέα αύξηση θα περάσει σε δύο φάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.