ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η διαθεσιμότητα με στοιχεία της... απογραφής!

Ξεκινά η διαθεσιμότητα με στοιχεία της... απογραφής!

Στους δρόμους βγάζει τους εργαζομένους η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας - Συνελεύσεις από τα Σωματεία και κινητοποιήσεις

Στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού, μεταξύ των οποίων και περίπου 40 δήμων, να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων.

Το υπουργείο από το βράδυ της Δευτέρας αντλεί τα στοιχεία αυτά από την βάση δεδομένων της απογραφής και θέτει άμεσα σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους Διοικητικού Κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Η επιλογή γίνεται με την χρήση των αριθμητικών φίλτρων, που περιελάμβανε ο νόμος, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων (οικογενειακά κ.λπ.), μετά την άρνηση των διευθύνσεων προσωπικού των φορέων να αποστείλουν τους φακέλους των υπαλλήλων.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε διαθεσιμότητα, θα επανέλθουν στην πρότερη υπαλληλική τους κατάσταση και θα τους δοθούν τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την αποστολή των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού.

Σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.

Με πρόσφατη εγκύκλιό του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προειδοποιήσει ότι «εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υποχρεωμένο, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΔΑΧ ΔΕ) των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου)».

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ανακοίνωσε την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για πράξεις που παραπέμπουν σε ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας, αναφέρει πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχώρησε στη διαγραφή των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ από τη λίστα δεδομένων της απογραφής.

«Τους απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις, του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού Νόμου τους» ,σημειώνει.