ΕΛΛΑΔΑ

Καταφύγιο ναρκωτικών το σπίτι του Σεφέρη στην Κορυτσά

Καταφύγιο ναρκωτικών το σπίτι του Σεφέρη στην Κορυτσά

Έκκληση απευθύνει ο πρόξενος της Ελλάδας την πόλη για να προστατευθεί το σπίτι όπου διέμενε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής τη διετία 1936-1937, καθώς έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές από την πάροδο του χρόνου, αλλά και ασυνείδητους πολίτες.

Το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη όπου συνέγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ελλάδας εκείνη την περίοδο και παρά το πέρασμα του χρόνου και τις καταστροφές που υπέστη στην περίοδο των μεγάλων αναταραχών στην Αλβανία, το 1997, εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο για τη χώρα.

«Είναι ένα κτίριο του 1900, νεοκλασικού ρυθμού, ένα από τα πρώτα και πιο σπάνια αρχοντικά της Κορυτσάς και ανήκε στην οικογένεια Τουρτούλη, μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες του τόπου. Από εκεί έχουν περάσει όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, ωστόσο οι ταραχές του 1997 άφησαν επάνω του τα σημάδια της καταστροφής. Το 1998 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα για την ανακατασκευή του» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτης.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εικόνα του κτίσματος, ο κ. Πεδιώτης σχολιάζει πως «αποτελεί έρμαιο όσων θέλουν να αποσπάσουν ακόμη και οικοδομικά υλικά από αυτό ενώ έχει καταντήσει άνδρο ναρκομανών τις νύχτες». Για την ανακατασκευή του υπολογίζεται ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ, κίνηση που, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση των ενοικίων που καταβάλλονται για τις ανάγκες στέγασης του προξενείου.

«Το ελληνικό κράτος αγόρασε το κτίριο το 1998 με την προοπτική να το ανακατασκευάσει. Ήταν και μπορεί να ξαναγίνει ένα κόσμημα και δεν θα έπρεπε να αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των ασυνείδητων». προσθέτει.