ΕΛΛΑΔΑ

Σαρωτικές ανατροπές στις συντάξεις φέρνει το 2013

Σαρωτικές ανατροπές στις συντάξεις φέρνει το 2013

Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι και ποιοι τελικά θα διασωθούν -

Νέο κούρεμα στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και αλλαγές στον υπολογισμό του εφάπαξ

Ριζικές ανατροπές στα όρια ηλικίας, στις συντάξεις και στα εφάπαξ έρχονται το 2013 σύμφωνα με διατάξεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και αλλάζουν για μια κόμη φορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές στα όρια ηλικίας, καθώς πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 ή εναλλακτικά σε ηλικία 62 ετών με 40 έτη δουλειάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ αντιθέτως διασώζονται όσοι «κλειδώσουν» τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Στις αλλαγές που προωθούνται προβλέπεται επίσης κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις μητέρες ανηλίκων, ενώ αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης ακόμα και για τους εργαζόμενους στα βαρέα.

Νέες μειώσεις θα υποστούν και όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), με την περικοπή να είναι από 5% έως 20%.

Η περικοπή θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου.

Από τη νέα χρονιά σταματά η καταβολή δώρων στους συνταξιούχους, ρύθμιση που αγγίζει τόσο τα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα επικουρικά.

Τα δώρα καταργούνται στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στα εφάπαξ, καθώς τη νέα χρονιά θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους, ενώ το θετικό είναι πως «ξεμπλοκάρουν» με την καταβολή της δόσης τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.