ΕΛΛΑΔΑ

Όλοι «καρφώνουν» τον Λαυρεντιάδη!

Όλοι «καρφώνουν» τον Λαυρεντιάδη!

Την... άγουσα των φυλακών πήρε και η Σμαράγδα Λιαμαρκοπούλου, στενή συνεργάτιδα του ήδη προφυλακισμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη μετά την απολογία της στη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη.

Η κατηγορουμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «αν και στερείτο βασικών γνώσεων επί τραπεζικών θεμάτων, πιστωτικού κινδύνου και του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου» τοποθετήθηκε επικεφαλής στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton Bank προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια του επιχειρηματία.

Ο ίδιος πάντως στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε αθώος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην απολογία που έδωσε στην ανακρίτρια την επόμενη μέρα της σύλληψής τους και ενώ βρισκόταν ακόμα νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είπε: «Αρνούμαι στο σύνολο τους τις κατηγορίες και δηλώνω αθώος. Είμαι σε εξαιρετικά δύσκολη σωματική και ψυχολογική κατάσταση ενόψει της αναπάντεχης σύλληψης μου και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζω. Δηλώνω για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα μου και τη βούληση μου να συνδράμω με κάθε αναγκαίο τρόπο στην επιστροφή όλων των χρηματικών ποσών που διαθέτω προς αποπληρωμή και τακτοποίηση δανείων που έχουν χορηγηθεί από την Proton Bank που ανέρχονται σε περίπου 160.000.000, (τα χρήματα που προσφέρω) παρά τη ρητή άρνηση μου τελέσεως οποιουδήποτε αδικήματος».

Από την πλευρά τους, οι συγκατηγορούμενοί του και επίσης προφυλακισμένοι Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας και Δημήτρης Σαραμαντής δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα του Λαυρεντιάδη.

Ειδικότερα στις απολογίες τους υποστήριξαν:

Τρύφων Κολλίτζας

Ανέφερε ότι δεν είχε διευκρινιστεί εξ' αρχής ποιος ήταν ο δεσμός των εταιριών που έπαιρναν δάνειο με το βασικό μέτοχο.

«Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, εξαπατήθηκα. Για να γίνει αυτό θεωρώ ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έδρασε πιθανότατα με τη βοήθεια και άλλων ανθρώπων, στους οποίους εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι. Αναφορικά με την Τράπεζα της Ελλάδος, μου έκανε εντύπωση εκ των υστέρων πως του έδωσαν άδεια».

Αντώνης Αθανάσολγου

«Είχα την πεποίθηση ότι όλες αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν παραπάνω από συμφέρουσες για την τράπεζα. Εάν γνώριζα τότε τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς την διασύνδεση των διαφόρων πιστούχων, προφανώς και δεν θα υπέγραφα τις πιστοδοτήσεις αυτές......Τον Μάρτιο του 2011 μας κάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, όλο το Δ.Σ, ουδεμία αναφορά έγινε για προβληματικά δάνεια, ή για ύπαρξη κινδύνου και προς τούτο επικαλούμαι τη μαρτυρία όλων των μελών του Δ.Σ. Επίσης έγινε σημαντική αναφορά στην απαίτηση μείωσης εξάρτησης της τράπεζας από την ΕΚΤ, πράγμα το οποίο επετεύχθη μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, μείωση της τάξης του 50%. Προς τούτο δεχθήκαμε επανειλημμένως συγχαρητήρια και από την ΤτΕ και από τους εκπροσώπους της Τρόικας κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο του 2011».

Δημήτρης Σαραμαντής

«Εγώ, ως στέλεχος της τράπεζας υπήρξα θύμα μίας συστηματικής και μεθοδευμένης απατηλής συμπεριφοράς που ξεκίνησε με την θεαματική αγορά εκ μέρους του Λ. Λαυρεντιάδη του 31,3% των μετοχών της τράπεζας, με λεφτά που εκ των υστέρων απεδείχθη ότι ήταν δανεικά προς τις εταιρίες, με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα μετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000.000 ενώ όπως απεδείχθη εκ των υστέρων μόλις επιτεύχθηκε με τους παραπλανητικούς τρόπους που αναφέρω η χρηματοδότηση των εταιριών, άρχισε να εγκαταλείπει την τράπεζα, ενώ παράλληλα σε όλο αυτό το διάστημα μεριμνούσε για την εξωτερική του εικόνα ως ισχυρού οικονομικού παράγοντα στο διεθνές στερέωμα, που ήταν σε θέση να αξιοποιεί ως στελέχη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμη και τέως πρέσβεις υπερδυνάμεων».