ΕΛΛΑΔΑ

Λευκάδος Θεόφιλος: Όταν χάνουμε το θάρρος μας χάνουμε τα πάντα

Λευκάδος Θεόφιλος: Όταν χάνουμε το θάρρος μας χάνουμε τα πάντα

Όταν χάνουμε τα χρήματα μας, χάνουμε πολλά. Όταν χάνουμε ανθρώπους μας, χάνουμε περισσότερα. Όταν χάνουμε το θάρρος μας, χάνουμε τα πάντα.», αναφέρει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τουο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.



Ολόκληρη η εγκύκλιος αναφέρει:

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου,

Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Σαν το ταξίδι που έκανε κάποτε πάνω σε καράβι, δέσμιος προς τη Ρώμη για να δικαστεί, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Στη διάρκεια του ταξιδιού του, όπως περιγράφεται μέσα στο βιβλίο των «Πράξεων των Αποστόλων», τον βρήκαν πολλές τρικυμίες. Μιά απ’ αυτές ήταν καταστροφική. Ναυάγησε...... Χάθηκαν όλα τα υπάρχοντα όσων ήταν στο πλοίο, τροφές, ρούχα, χρήματα. Οι άνθρωποι όμως χάρις την πρόνοια του Θεού έμειναν σώοι. Γιατί πίστεψαν στα λόγια του Αποστόλου Παύλου που τους εμψύχωνε, μετά από θεική αποκάλυψη.

Ήδη βρισκόμαστε σ’ έναν καινούργιο χρόνο. Ξεκινήσαμε κι εμείς ένα καινούργιο ταξίδι. Θα έχουμε τρικυμίες. Θα υπάρξουν δυσκολίες. Θα χάσουμε πολλά από την άνεση και τις συνήθειες που είχαμε. Αξία έχουν όχι αυτά που χάνονται, αλλά η ζωή που ζούμε. Όχι αυτά που φθείρονται, αλλά εμείς οι άνθρωποι.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα με άλλες προτεραιότητες και άλλες αξίες; Να ακολουθήσουμε κι εμείς ως άλλοι ναυαγοί, όπως οι συνταξιδιώτες του Αποστόλου Παύλου, τον δρόμο του Χριστού και της εκκλησίας;

Αν η απάντηση είναι θετική, τότε οι πράξεις και οι ενέργειές μας καθοδηγούνται από την πίστη. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Εμπιστεύομαι τον Χριστό και στις καλές και στις κακές μέρες. Αφήνομαι στα χέρια Του να οδηγεί τη ζωή μου και στη χαρά και στη δυσκολία. Τον κάνω Κύριο της ζωής μου, αφού μας διαβεβαίωσε ότι είναι: «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι» (Μαρκ. 9,23).

Όταν υπάρχει πίστη, τότε η δύναμη στις δυσκολίες αποκαλύπτεται. Ο πιστός γεμίζει με τη χάρη του Θεού αποκτώντας πρώτα απ’ όλα θάρρος. «Θαρσείτε,..... μη φοβείσθε» (Ματθ. 14,27). Η ζωή δεν γίνεται να είναι πάντοτε ήρεμη, θα υπάρξουν και δυσκολίες. Αν μας κυριεύσει ο φόβος, φυσικό επακόλουθο είναι η δειλία. Τότε όμως μένουμε στα ίδια, αμετακίνητοι και ίσως και σε χειρότερα. Όταν χάνουμε τα χρήματα μας, χάνουμε πολλά. Όταν χάνουμε ανθρώπους μας, χάνουμε περισσότερα. Όταν χάνουμε το θάρρος μας, χάνουμε τα πάντα. Θάρρος, λοιπόν και τόλμη στο ταξίδι της ζωής.

Κανείς όμως δεν πάει μπροστά, χωρίς τιμιότητα. Μπροστά στους πειρασμούς και στα διλήμματα φαίνεται η αξία και η ανθρωπιά μας. Ο εύκολος δρόμος της παράβασης και της παρανομίας τελικά μας οδήγησε στο γκρεμό. Ο δύσκολος δρόμος της τιμιότητας θα φέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία. Όσοι διατηρούν την ελπίδα τους στο Χριστό στηρίζουν τη ζωή τους σε γερά θεμέλια. Έχουν τη δύναμη να ξεπερνούν τα εμπόδια και η διάθεσή τους αλλάζει, ώστε να αισθάνονται: «θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι, διωκόμενοι αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι αλλ’ ουκ απολλύμενοι». (Β΄Κορ. 8-9).

Αδελφοί μου,

Το ταξίδι της ζωής συνεχίζεται. Ο νέος χρόνος ξεκίνησε με προσδοκίες και όνειρα, ώστε να είναι καλύτερος για τον καθένα μας, αλλά και για την πατρίδα μας. Εμείς αποφασίζουμε πως θα πορευθούμε σ’ αυτό το ταξίδι. Ο Χριστός σέβεται την ελευθερία των επιλογών μας, όμως την ευθύνη των αποτελεσμάτων της, την έχουμε εμείς. Ας μείνουμε κοντά Του με υπομονή, ώστε να δεχόμαστε τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής με πίστη, χωρίς να απελπιζόμαστε, χωρίς να υποχωρούμε, χωρίς να εγκαταλείπουμε.

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή χρονιά κι ευλογημένη. Το 2013 να γίνει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα που θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή, πιο ποιοτική και πιο ευλογημένη.

Χρόνια πολλά !

Με πατρικές ευχές και ευλογία.

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ Σ Α Σ