ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων

Αυτές είναι οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων

Θέσπιση ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες

Σε πλήρη ανατροπή του φορολογικού καθεστώτος για τα ακίνητα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας από τους ιδιόκτητες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η κυβέρνηση σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των ιδιοκτητών καλώντας τους να καλύψουν τις προβλέψεις για έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο αφορούν στη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα στα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, αλλά και τη μείωση των αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Παράλληλα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως η καθιέρωση αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον.

Επιβάλλεται επίσης φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από τον ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012 καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Οι ανατροπές που έρχονται

  • Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%.
  • Μείωση κατά 33% του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια.
  • Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.