ΕΛΛΑΔΑ

'Ανθιμος Aλεξανδρούπολης: 62.000 για τους απόρους

'Ανθιμος Aλεξανδρούπολης: 62.000 για τους απόρους

ΟΧΙ Ζούγκλα θηρίων αλλά κοινωνία ανθρώπων και ακόμα καλύτερα, κοινωνία αδελφών, ζήτησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση του Εράνου Αγάπης για φέτος.Ένας Έρανος ο οποίος συγκέντρωσε το ποσό των 62.000 ευρώ.


Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Αγαπητοί μου αδελφοί, Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Επαρχίας μας,
Πέρασε η γιορτή της Γεννήσεως του Χριστού, όπως την γιορτάσαμε στη Μητρόπολή μας με πνευματικότητα και με φιλανθρωπία. Προετοιμαστήκαμε και Κοινωνήσαμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, συγχρόνως όμως, κοινωνήσαμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Αυτά τα δυό συμπορεύονται στην Πίστη μας. Για να οικοδομήσει κάποιος Χριστιανός Ορθόδοξος οποιαδήποτε σχέση με τον Χριστό, χρειάζεται πρώτα να χτίσει γέφυρες που θα τον φέρουν κοντύτερα στους συνανθρώπους του. Εξάλλου ο Κύριος διαβεβαίωσε πως ό,τι κάνουμε στους άλλους συνανθρώπους μας, εκείνο εισπράττει ο Ίδιος ως Θεός.

Γι’ αυτό, σήμερα, μέσα στο γιορταστικό λατρευτικό Δωδεκαήμερο της Εκκλησίας μας, θέλω δημόσια να σας ευχαριστήσω, για την αγάπη που επιδείξατε όλοι κατ' αυτές τις ημέρες, προκειμένου να ανακουφίσετε ανάγκες και προβλήματα συμπολιτών μας. Παρακολούθησα όλες τις προσπάθειες που αναπτύχθηκαν από οργανωμένες ομάδες, αλλά έμαθα και για μεμονωμένα άτομα που βοήθησαν οικογένειες γνωστές τους ή άγνωστες, υλικά και ηθικά.

Ιδιαίτερα όμως επικαλούμαι την ευλογία του Θεού σε όσους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συνεργαστήκατε με τους ιερομονάχους και ιερείς των Ενοριών μας και συγκροτήσατε τα Συνεργεία που διεξήγαγαν τον Έρανο της Αγάπης σε όλη τη Μητρόπολή μας. Ευλογώ τον χρόνο και τον κόπο που προσφέρατε εθελοντικά και με αγάπη, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 62.000€ με το οποίο αντιμετωπίσαμε 250 έκτακτες περιπτώσεις πολυμελών ή ολιγομελών οικογενειών που έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα με καλύτερες βιοποριστικές συνθήκες από τον υπόλοιπο χρόνο. Μέρος των χρημάτων αυτών, ενισχυθέν και με το προϊόν του Δίσκου, θα προσφερθεί το ερχόμενο Πάσχα.

Όλοι εσείς οι συνεργάτες μας, που διανείματε με τα χέρια σας τα εορταστικά αναγκαία και επισκεφθήκατε γι' αυτό το σκοπό τους συνανθρώπους μας στα σπίτια τους, ας έχετε την ευλογία του Θεού σε σας και στα παιδιά σας.

Κυρίως όμως, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείξατε στην τοπική μας Ιερά Μητρόπολη, η οποία, μέσω των Κυριών που συγκροτούν τα Φιλόπτωχα των Ενοριών, γνωρίζει και οικονομεί εκατοντάδες οικογένειες, ασθενείς και φοιτητές συμπατριώτες μας, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η φροντίδα μας είναι να εξιχνιάσουμε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, που να αξίζουν πραγματικά και να βοηθηθούν με διάκριση και αξιοπρέπεια.

Κι αυτό είναι που δεν πρέπει να λησμονήσουμε. Οι συνάνθρωποί μας που εγκαταβιώνουν δίπλα μας και εμπιστεύονται την ανάγκη τους στην Εκκλησία, χρειάζονται διαρκώς την αγάπη μας. Κι όταν περάσουν οι γιορτές, κι όταν η ελληνική κοινωνία συνεχίσει να βυθίζεται σε ανέχεια και φτώχεια, τότε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα δώσουμε εξετάσεις, κατά πόσο είμαστε άξιοι του χριστιανικού μας επιθέτου.

Ας μην σκληρύνει η κοινωνία μας. Ας μην κλειστούμε εγωϊστικά και θυμωμένα στον εαυτό μας. Όχι ζούγκλα θηρίων αλλά κοινωνία ανθρώπων και ακόμα καλύτερα, κοινωνία αδελφών. Θα είναι λάθος να αγριέψουν τα ήθη και οι σχέσεις μας. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι κάποιοι, πολλοί είναι σε δυσκολότερη θέση από τη δική μας. Όποιοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τους συνανθρώπους τους, ας μην το κάνουν. Κάρβουνα θα συσσωρεύουν στο κεφάλι τους και στην οικογένειά τους. Αγάπη, μόνο αγάπη. Κατανόηση, συμπόρευση, αλληλεγγύη, συμπαράσταση.

Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που απεργάζονται όσοι θέλουν να μας λυγίσουν, υποβοηθούμενοι και από εγγενείς παθογένειες της μέχρι τώρα εγωϊστικής και φίλαυτης συμπεριφοράς μας που έγινε δεύτερη ελληνική φύση μας.

Ευχαριστώ το Χριστό μας που μας δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τις αρετές της καλωσύνης και της αγάπης, ώστε να χαρούμε την αδελφότητα που μας πρόσφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου.

Να σας έχει όλους ο Θεός καλά, με υγεία και αντοχή, με αγαπη και έμπνευση ώστε να επιδιώκουμε το καλό και να το πράττουμε με χαρά.

Σας εύχομαι να περάσετε με ελπίδα και όραμα το κατώφλι του Νέου Έτους που θα ανατείλει σε δυό 24ωρα.

Με ευχαριστίες και ευχέςκαι διαιώνισή του. Το ότι σε αρκετά μέρη του αρχαίου ελληνικού κόσμου τα ονόματα των μηνών δεν σχετίζονται με τις γιορτές των σημαντικότερων θεών τους αλλά συνήθως με αυτές του Απόλλωνα σημαίνει ότι στην καθιέρωσή τους πρέπει να έχει συμβάλει αποφασιστικά ένα ιερό του θεού αυτού με πανελλήνια αποδοχή, όπως αποδεδειγμένα ήταν αυτό στους Δελφούς.