ΕΛΛΑΔΑ

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στον Πειραιά με ευχές και κάλαντα

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στον Πειραιά με ευχές και κάλαντα

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πειραιά ήταν κατάμεστη, στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας από τον δήμαρχο, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο. Στην εκδήλωση χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευχήθηκε θερμά στον Δήμαρχο και για την ονομαστική του εορτή.

Το ραντεβού είχε δοθεί για τις 12 το μεσημέρι. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε με ευχές τον κόσμο, ενώ η μπάντα του Δήμου έπαιζε κάλαντα.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισε ο κ. Κώστας Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μπούρας, Πειραιώτης και ο ίδιος άλλωστε, βρίσκεται δίπλα στο Δήμο, διατηρώντας καλή σχέση με τον κ. Μιχαλολιάκο. Η σχέση αυτή, εμπιστοσύνης και συνεργασίας, όπως και η έντονα συμβολική του παρουσία στη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, επαναβεβαιώνει και τη -γνωστή- καλή σχέση του Δημάρχου Πειραιά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βέβαια, είχε το τετ-α-τετ του κ. Μπούρα με ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο από τον Πειραιά, τον βουλευτή της Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Κώστα Κατσαφάδο. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφηκε και από τον φωτογραφικό φακό, στο γραφείο του Δημάρχου βρέθηκαν, εκτός από τον ίδιο, οι κ. Μπούρας, Κατσαφάδος και Στέλιος Διαμαντίδης, γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, το τετ-α-τετ Μπούρα-Κατσαφάδου αποκτά ιδιαίτερη σημειολογία, με δεδομένο ότι επίκειται και ανασχηματισμός

«ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σας εύχομαι πρώτα από όλα μια χρονιά που θα ξαναγεννηθεί η ελπίδα, μια χρονιά που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στις καρδιές σας, μια χρόνια με υγεία για εσάς και τις οικογένειές σας. Οι ευχές έχουν και αυτές το νόημά τους και τη σημασία τους. Γιατί πρέπει πρώτα από όλους εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε με την αγάπη μας να πετύχουμε το στόχο μας. Και τα όσα πετύχαμε εδώ στον Πειραιά, δυο χρόνια τώρα, με λίγα, με ελάχιστα χρήματα αλλά με πολύ αγάπη για την πόλη και τους ανθρώπους της, το επιβεβαιώνουν. Δυο χρόνια μετά μπορώ να σας πω ότι είμαι πιο αισιόδοξος και να δεσμευτώ μπροστά σας ότι τα καλύτερα για την πόλη μας έρχονται. Ότι βάλαμε τις βάσεις για έναν Πειραιά που ως πόλη θα φροντίζει για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές». Επίσης, πρόσθεσε ότι «Σε μια πόλη που ήταν χρεοκοπημένη πριν χρεοκοπήσει η χώρα, εμείς βάλαμε τάξη και πλαίσιο ώστε να μπορεί να ελπίζει. Αντέξαμε στις δυσκολίες των μνημονιακών καιρών και γίναμε όλοι μαζί δύναμη αλλαγής, προόδου, ανάπτυξης, αλληλεγγύης», ενώ ιδιαίτερη αναφορά επιφύλαξε στους εργαζόμενους του Δήμου: «Να ευχαριστήσω θερμά τους εργαζόμενους, οι οποίοι ανέτρεψαν μια αρνητική παράδοση, ότι οι εργαζόμενοι είναι για να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί σε αυτή τη χρονιά που πέρασε, υπερέβησαν τον εαυτό τους. Με μειωμένες τις αποδοχές έως και 50%, είναι στους δρόμους νύχτα και μέρα, με κακές καιρικές συνθήκες τους βλέπετε να σκουπίζουν, τους βλέπετε να εξωραΐζουν την πόλη μας». Και ο κ. Μιχαλολιάκος κατέληξε: «Αλλάζουμε τον Πειραιά με έργα και όχι με λόγια. Τιμώ τους προκατόχους μου. Ίσως να είμαι -λόγω του παρελθόντος μου- πιο συγκρουσιακός. Να μην φοβάμαι π.χ. να τσακωθώ με τον Πρωθυπουργό. Και με τον σημερινό πρωθυπουργό που είναι στενός μου φίλος και άξιος πρωθυπουργός της χώρας. Λέω καμιά φορά χαριτολογώντας και παινεύοντας: "γιατί να μην ευλογήσουμε τα γένια μας, ότι το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς και πατρίδα μου η Ελλάδα. Και συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα να είναι καλός ο καπετάνιος". Κύριε Μπούρα, να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό ότι ο Πειραιάς ζητά πολλά απ' την κυβέρνηση, αλλά θα συμμαχήσει με την κυβέρνηση στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην αναγέννηση της. Για να κάνουμε την πατρίδα μας σεβαστή σε φίλους και μη φίλους».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ένα σύντομο απολογισμό, ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στα εξής:

- «Στον Πειραιά είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια 30 παιδικές χαρές. Εμείς μέσα σε δυο χρόνια εκτός του ότι τις φτιάξαμε επί της ουσίας από την αρχή, δημιουργήσαμε σε αυτά τα δύο χρόνια, δέκα καινούργιες. Και θα κάνουμε και άλλες».

- «Τους πρώτους έξι μήνες του 2013 θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τον μεγαλύτερο παιδότοπο της Αττικής, στο ΣΕΦ».

- «Το κουφάρι της Ραλλείου φεύγει, δημοπρατείται. Στη θέση του ελπίζουμε να γίνει ένα λαμπρό ξενοδοχείο 5 αστέρων ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορεί να κάνει τον Πειραιά φάρο και τόπο τουριστικού προορισμού».

- «Το νέο σχολείο της Ραλλείου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο. Θα είναι το καλύτερο και πληρέστερο σχολείο του Λεκανοπεδίου».

- «Ο Πύργος δημοπρατείται, οι ταμπέλες που πρόσβαλαν την αισθητική της πόλης μας κατέβηκαν/ Ήδη θα προχωρήσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης για τον ευπρεπισμό των όψεων, για την καλή αισθητική των όψεων».

- «Το παλιό Ταχυδρομείο το γνωρίζετε. Αυτό το περίλαμπρο νεοκλασικό κτήριο που στεγάζεται η Πινακοθήκη μας και θα επαναλειτουργήσει σύντομα αξιοποιώντας το τεράστιο υλικό που έχουμε και δυστυχώς παρέμενε σε αποθήκες ξεχασμένο. Ακριβώς, απέναντι του ήταν το "τείχος του αίσχους", με τρία μέτρα ύψος και από μέσα σκουπιδότοπος, ό,τι μολύνει την πόλη μας, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτό το τείχος του αίσχους έπεσε και στη θέση του σκουπιδότοπου που υπήρχε, δημιουργήσαμε ένα πανέμορφο πάρκο για τα παιδιά του Πειραιά όλων των ηλικιών».

- «Οι πλατείες και οι παιδικές χαρές αλλάζουν όψη, κτήρια εγκαταλελειμμένα αποκτούν ζωή».

- «Ό,τι μας ανήκει το παίρνουμε πίσω. Όπως το στρατόπεδο Παπαδογιωργή, αξιοποιούμε το Κτήμα Δηλαβέρη, πήραμε πίσω από τους καταπατητές τα στρέμματα στο Σχιστό.

Αλλάζουμε τον Πειραιά κάθε μέρα. Δώσαμε ζωή στο νεοκλασικό της Κανθάρου. Διοργανώσαμε και θα διοργανώσουμε μια σειρά από εκθέσεις αφιερωμένες στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στον πλούτο της Ελλάδας».

- «Το καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε το φεστιβάλ στο Βεάκειο Αμφιθέατρο και ήρθαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί. Χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα, χωρίς τις σπατάλες του χθες».

- «Ήδη τις επόμενες εβδομάδες θα παραλάβουμε το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά».

- «Με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε Υπουργούς του, εγκρίνονται για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα που θα αλλάξουν τον Πειραιά, όπως η μετατροπή των παλαιών γραμμών από τη Λεύκα μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, σε πεζόδρομο – ποδηλατοδρόμο, με ανάδειξη των γραμμών η αναπαλαίωση του παλιού σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγ. Διονυσίου. Όπως διαπιστώνετε, τα έργα για το Μετρό ξεκίνησαν, ο χώρος στο ΣΕΦ παραχωρήθηκε στο Δήμο για να φτιάξουμε τον μεγαλύτερο παιδότοπο της Αττικής, το παραλιακό μέτωπο της πόλης θα αναπλασθεί και ο Πειραιάς θα αποκτήσει νέα εικόνα. Σύγχρονη και ευρωπαϊκή.

- «Κάνουμε και θα κάνουμε σπουδαίο έργο για να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Θέλω να γνωρίζουν ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους δεν είναι μόνοι τους. Αφού εκφράσω την περηφάνια μου γιατί στον Πειραιά υπάρχει η Εκκλησία που υποκαθιστά το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος εδώ και δεκαετίες και προσφέρει φαγητό και αγάπη σε περίπου τρεις χιλιάδες συνανθρώπους μας, είμαστε και εμείς ακριβώς δίπλα τους. Στην Ελλάδα της οικονομικής κατάρρευσης, στον Πειραιά δεν υπάρχει ούτε ένα παιδάκι χωρίς Βρεφονηπιακό σταθμό και να μην έχει θέση. Δεν θα υπάρξει ούτε ένας συνάνθρωπός μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ένα καθαρό κρεβάτι να κοιμηθεί, χωρίς γιατρό και φάρμακα. Γιατί ο Πειραιάς, εκτός απ όλα τα άλλα, είναι η πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης».

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Στην τελετή παρέστησαν: ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Βουλευτής Πειραιά κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νησιών κκ. Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς, Θ. Δρίτσας. Ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μπούρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης. Οι Αντιδήμαρχοι: κ.κ. Αν. Κάρλες, Χ. Τουμπέκης, Ευαγ. Σαρρή, Ν. Αμοργιανός, Ευστ. Κωνσταντούζος, Ι. Μελάς, Γρ. Καψοκόλης. Π. Ρέππας. Οι Πρόεδροι της ΚΟΔΕΠ κα Π. Καλαγιά, του ΟΠΑΝ κ. Γ. Σιγάλας.

Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων υποναύαρχος κ. Αλ. Θεοδοσίου, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά κ. Γ. Σαρρηγιάννης, ο Πύραρχος Πειραιά κ. Φ. Παντελεάκος.

Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Π. Πουλικαράκος, Ι. Αγγελόπουλος και Η. Κατσαφάδος.

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» κα Ελ. Παντελάκη και «ΑΝΤΑΡΣΙΑ» κ. Κ. Διαβολάκης. Ο π. Δήμαρχος Πειραιά κ. Χρ. Αγραπίδης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ. Γ. Βοϊδονικόλας, Ι. Δανιήλ, Σ. Ευσταθόπουλος, Μ. Καλαϊτζάκης, Κ. Λαουλάκου, Ι. Παππάς, Ζ. Ρούσσου, Ελ. Κούβαρη, Χρ. Βουγιουκλάκης, Κ. Σιγαλάκος, Ηλ. Σαλπέας. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Σπ. Σπυρίδων , κ. Π. Αγγελόπουλος και κα Ε. Αγαλοπούλου. Πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Β. Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στ. Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής και Όμορων Δήμων κ. Δ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Ν. Μιχαλολιάκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» κ. Στ. Μπαζάκος. Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Συνδέσμων, Συλλόγων και δημότες.