ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται η τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη

Έρχεται η τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη

Το θέμα συζήτησης των επόμενων εβδομάδων στη Θράκη αναμένεται ότι θα είναι η τροπολογία που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για τους ιεροδιδασκάλους της μειονότητας στη Θράκη.

Το XanthiPress.gr παρουσιάζει όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες της τροπολογίας, που αναμένεται σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόκειται για τροπολογία που αντικαθιστά τα αντίστοιχα άρθρα του νόμου 3536/2007, που δεν εφαρμόστηκε και προέβλεπε την πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού ιεροδιδασκάλων.

Με το νέο νομοθέτημα προβλέπονται 240 θέσεις (όπως και στον αρχικό νόμο) για ιεροδιδασκάλους ισλαμικής θρησκείας, οι οποίοι θα διδάσκουν τα κοράνι στα τεμένη της περιοχής ενώ, πλέον θα μπορούν να διδάσκουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τα σχετικά μαθήματα θρησκευτικών για τους μουσουλμάνους μαθητές, που σήμερα απαλλάσσονται λόγω θρησκείας.

Η κατανομή των θέσεων προβλέπει 80 θέσεις στη Μουφτεία Ξάνθης, 120 στη Μουφτεία Κομοτηνής και 40 στη Μουφτεία Διδυμοτείχου. Στις θέσεις θα προσλαμβάνονται πτυχιούχοι ισλαμικών σπουδών ανώτατων Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας ή αναγνωρισμένων Σχολών του εξωτερικού, ενώ στην προφανή περίπτωση που δεν θα υπάρχουν αιτήσεις για όλες τις θέσεις, αυτές θα συμπληρώνονται από πτυχιούχους ανωτάτων σχολών που να διαθέτουν πτυχίο των δύο Ιεροσπουδαστηρίων Εχίνου και Κομοτηνής, κάτι που σημαίνει ότι θα καλυφθούν κυρίως από αποφοίτους ΕΠΑΘ. Παράληλα, για τα πρώτα πέντε χρόνια προβλέπεται η πλήρωσή τους και από απλούς αποφοίτους δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου που έχουν αποφοιτήσει από τα δύο ιεροσπουδαστήρια, με προϋπόθεση δεκαετή εμπειρία.

Πως θα επιλέγονται και που θα υπηρετούν

Οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα υπάγονται σε κάθε Μουφτεία ενώ σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή και την παρακολούθησή τους θα έχουν οι κατά τόπους διορισμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι θα μπορούν να τους απασχολούν και στην κεντρική υπηρεσία κάθε Μουφτείας, αν το κρίνουν σκόπιμο. Η επιλογή θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν διάφοροι παράγοντες της μειονότητας και του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία θα προεδρεύει ο Μουφτής.

Η στάση της μειονότητας και των κομμάτων

Οι διατάξεις αυτές, όπως είναι κατανοητό, θα δοκιμάσουν της σχέσεις της πολιτείας με τη μειονότητα, τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και σε πρακτικό. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις για διάφορους λόγους από μειονοτικούς παράγοντες – όπως για το γεγονός ότι εμπλέκει στη διαδικασία το διορισμένο Μουφτή- ενώ, ενδεχομένως, το γεγονός ότι θα μπορούν απόφοιτοι δημοτικού να διδάσκουν σε δημοτικά και γυμνάσια, ίσως απασχολήσει και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Άγνωστο παραμένει αν είναι δυνατό και υπάρχουν οι εγγυήσεις, η νέα τροπολογία να εφαρμοστεί και δεν θα δυναμιτιστεί με κάποιο τρόπο στο στάδιο της πρακτικής εφαρμογής.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία θέση γνωστή, αφού η υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα από το XanthiPress.gr Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο θα στηρίξουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ για την ώρα, χωρίς επίσημη τοποθέτηση, αντίθετος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και, πιθανότατα και η ΔΗΜΑΡ.