ΕΛΛΑΔΑ

Τσιγάρα στο Jumbo σε κοινή θέα!

Τσιγάρα στο Jumbo σε κοινή θέα!

Με την ανοχή της κυβέρνησης, πολυνομοσχέδιο επιτρέπει να πωλούνται καπνικά είδη χωρίς κανέναν περιορισμό στον τρόπο που προωθούνται.

Είδη καπνού σε κοινή θέα, δίπλα από παιχνίδια στο πολυκατάστημα jumbo αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να κάνει το δέον και αυτό που συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Λονδίνο, δηλαδή να επιβάλλει την πώληση καπνικών ειδών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Χωνί" το πολυνομοσχέδιο που χωρίς σκέψη ψήφισαν οι κυβερνώντες επιτρέπει στα πολυκαταστήματα να πωλούν προϊόντα καπνού, ωστόσο δεν φαίνεται να προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα προωθούνται.

Στη Μεγάλη Βρετανία τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα σε καμία περίπτωση δεν εκτίθενται σε κοινή θέα και βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Πώς όμως επιτρέπεται στη χώρα μας αυτό που απαγορεύεται αυστηρά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς των καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Έτσι,λοιπόν, τα πολυκαταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να έχουν στα ράφια τους σε κοινή θέα πακέτα με τσιγάρα, καπνούς και διάφορα καπνικά προϊόντα που μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Μέσα στη μανία της, λοιπόν, η κυβέρνηση Σαμαρά να εξαφανίσει τα περίπτερα, δίνει το δικαίωμα να πωλούνται καπνικά προϊόντα ακόμη και σε super markets!

Προφανώς αυτή η τακτική διαφέρει κατά πολύ από την ευρωπαϊκή γραμμή σε αυτά τα θέματα. Το πρόγραμμα EU Pilot και οι αυστηρές διατάξεις που έχουν επιβληθεί από τον νέο επίτροπο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης επιβάλλει τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα να τοποθετούνται μέσα σε ειδικά συρτάρια συγκεκριμένων διαστάσεων, με τον πωλητή που θα υπάρχει στο κατάστημα να παραδίδει στον πελάτη τα τσιγάρα που διαθέτει.

Άραγε για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει την έκθεση τσιγάρων μπροστά στα μάτια ανήλικων που θα μπορούν πολύ εύκολα να απλώσουν το χέρι και να αγοράσουν ο,τι θέλουν. Και επιπλέον τι θα γίνει με τους περιπτεριούχους και τους ψιλικατζήδες που πλήττονται σοβαρά από αυτή την τακτική;

Ρoή Ειδήσεων