ΕΛΛΑΔΑ

Χίσλοπ: Οι Άγγλοι αποφεύγουν να πληρώσουν, οι Έλληνες κερνάνε

Χίσλοπ: Οι Άγγλοι αποφεύγουν να πληρώσουν, οι Έλληνες κερνάνε

Για ακόμη μία φορά η Βικτόρια Χίσλοπ, συγγραφέας του "Νησιού" εκφράζει την αγάπη της για την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν διστάζει να τους συγκρίνει με τους Βρετανούς βγάζοντας "νικητή" τη χώρα μας!

Η συγγραφέας μίλησε στο Έθνος της Κυριακής, για την κρίση στην Ελλάδα, την "τεμπελιά", τη γενναιοδωρία των Ελλήνων και αναφέρει ότι όποτε έρχεται στην Ελλάδα διαπιστώνει ότι οι αξίες δεν έχουν αλλάξει.

Είστε ερωτευμένη με την Ελλάδα, αλλά παραμένετε αντικειμενική. Ποια είναι η γνώμη σας για τους Ελληνες;

Νομίζω ότι οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες όταν αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι Ελληνες φίλοι μου δουλεύουν πολύ πιο σκληρά από τους Βρετανούς φίλους μου και με πολύ μικρότερες αμοιβές.

Είμαστε τεμπέληδες και διεφθαρμένοι;

Υπάρχουν δύο βερσιόν του Ελληνα: η καλοκαιρινή και η χειμερινή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Ελληνες αναγκαστικά είναι πιο χαλαροί. Πιστέψτε με, τη μία μέρα του χρόνου που βγάζει ήλιο στην Αγγλία κανένας δεν πάει στη δουλειά αλλά για ηλιοθεραπεία. Οπότε νομίζω ότι η ταμπέλα «τεμπέλης» προέρχεται από τη ζήλια για τον καιρό σας. Και εμείς θα ήμασταν εξίσου τεμπέληδες αν είχαμε πανέμορφα θερμά καλοκαίρια και καταγάλανες παραλίες. Οσο για τη διαφθορά, υπήρξαν κάποιες θεαματικές περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς (η περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», το σκάνδαλο Siemens κ.λπ.) που έδωσαν κακή φήμη στην Ελλάδα. Φαίνεται πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, οπότε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή;

Οταν επισκέπτεστε τη χώρα μας, διαπιστώνετε ότι είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι όπως όταν μας πρωτογνωρίσατε πριν από την κρίση;

Ναι. Βλέπω τις ίδιες αξίες, όπως καλοσύνη και γενναιοδωρία, όπως και παλιά. Για να είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχουν έρθει σε αμηχανία. Οταν είμαι στην Ελλάδα, δίνω κάθε φορά σκληρή μάχη για να πληρώσω το ποτό ή το γεύμα μου. Στο Λονδίνο οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλιώς θα μοιραστεί μέχρι το τελευταίο σεντ σε ίσα μερίδια), ενώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται για το ποιος θα κεράσει. Η διαφορά αυτή τα λέει όλα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ελληνες;

Είστε ένας περήφανος λαός και θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε περάσει πολύ δύσκολους καιρούς στο παρελθόν, αλλά επιβιώσατε και τα καταφέρατε και έτσι θα κάνετε και τώρα. Με άλλα λόγια, μείνετε δυνατοί.