ΕΛΛΑΔΑ

Βλαστός: Δεν πειράζω αθώους – Δεν είμαι κακοποιός αλλά παράνομος

Βλαστός: Δεν πειράζω αθώους – Δεν είμαι κακοποιός αλλά παράνομος

Έκανε λόγο για «κρατικό πόλεμο»...

Μία εβδομάδα μετά την απόπειρά του να διαφύγει με ελικόπτερο από τις φυλακές των Τρικάλων, ο Παναγιώτης Βλαστός μιλά για το... δικαίωμά του στην απόδραση και δηλώνει ότι η πράξη του ήταν μία «κραυγή αγανάκτησης και δυσφορίας ενάντια στην άνιση μεταχείρισή μου από τις Αρχές».

Ο βαρυποινίτης, που βρίσκεται στις φυλακές Τρικάλων, έγραψε ένα μανιφέστο, το οποίο δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η προσπάθειά μου να αποδράσω ήταν μεμονωμένη και προσωπική. Δεν ήθελα ποτέ να θέσω σε κίνδυνο άλλες ζωές. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν εκείνος που επιδεικτικά έπραξε κάτι τέτοιο. Η προσπάθειά μου αυτή αποτέλεσε μία εσωτερική ανάγκη για ελευθερία ή τουλάχιστον έναν αγώνα για επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης. Μέσα στη φυλακή, το άτομο διαμορφώνει μία ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση που πολλές φορές τείνει να τον οδηγεί σε αποφάσεις παράλογες και παρορμητικές, πάντα όμως ανθρώπινες και δικαιολογημένες. Δεν είμαι δημόσιος κίνδυνος, είμαι ένα μέρος του κοινωνικού φαινομένου που θα έπρεπε να αφυπνίσει τις Αρχές προς άλλες όμως κατευθύνσεις και να αντιμετωπίσει ένα δυσχερές και απάνθρωπο κοινωνικό φαινόμενο που ονομάζεται καταστήματα κράτησης».

Και συνεχίζει: «Οι Αρχές δεν πρέπει να αφήνουν έναν κρατούμενο να αποδράσει, αλλά οφείλουν ακόμη και τη στιγμή της απόδρασης ενός ανθρώπου να σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προβαίνουν σε πράξεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όταν κάποιος τρέχει προς την ελευθερία του, δεν τον πυροβολείς στην πλάτη, πολλώ δε μάλλον θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες ανθρώπινες ζωές. Ο κρατούμενος εξακολουθεί και κατά τη διάρκεια της ποινής του να είναι φορέας όχι μόνο υποχρεώσεων, αλλά και δικαιωμάτων».

Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος έχει εκτίσει 20 χρόνια ποινών και έχει καταδικαστεί δις σε ισόβια έχοντας επιπλέον 67 χρόνια για την υπόθεση Παναγόπουλου, θεωρεί ότι υφίσταται «κρατικό πόλεμο ως μία ανεπιθύμητη ύπαρξη». Παραμένει δε κατηγορηματικός σε ένα πράγμα: «Δεν θα πειράξω ποτέ αθώους ανθρώπους. Δεν είμαι κακοποιός επειδή είμαι παράνομος...».