ΕΛΛΑΔΑ

Λύγισε και παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι

Λύγισε και παραδόθηκε ο Αλκέτ Ριζάι

Σε εξέλιξη βρισκόταν από το βράδυ του Σαββάτου το περιστατικό ομηρείας στις φυλακές Μαλανδρίνου με πρωταγωνιστές τον ισοβίτη Αλκέτ Ριζάι και δύο συγκρατούμενούς του.

Ένας εκ των έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων -τους οποίους ο Ριζάι και οι δύο συνεργοί του κρατούσαν ομήρους- κατάφερε να διαφύγει.

Ο υπάλληλος διέφυγε, επωφελούμενος της αναστάτωσης που προκλήθηκε, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τον χώρο του καταστήματος έριξαν καπνογόνα στο εσωτερικό της φυλακής. Οι άλλοι πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι παρέμεναν όμηροι του κακοποιού.

Οι έξι άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που είχαν εγκλωβισθεί μέσα σε πτέρυγα της φυλακής, όταν σήμανε συναγερμός και «έπεσε» το σύστημα ασφάλισης των θυρών, απελευθερώθηκαν και με γερανό της πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν από τον χώρο.Εκτός από τον διαπραγματευτή της Αστυνομίας, στις φυλακές μετέβησαν o εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας και ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάμης, ο οποίος ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

Ο Ριζάι κατάφερε να ξεγελάσει τις αρχές ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Για το λόγο αυτό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ανάμεσά τους ΕΚΑΜ από την Πάτρα και την Αθήνα, κύκλωσαν την περιοχή περιμετρικά των φυλακών, ενώ κλήθηκαν να παρουσιαστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι το Σάββατο βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.

Ο Ριζάι εκμεταλλεύτηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, θεωρώντας ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο χαλαρά και κατάφερε, άγνωστο πώς, να αιφνιδιάσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να περάσει από την πτέρυγα όπου βρίσκεται έγκλειστος, στο φρουραρχείο και κοντά στην πύλη εξόδου των φυλακών.

Μάλιστα ο ο Αλκέτ Ριζάι επικοινώνησε το βράδυ του Σαββάτου με τη σύντροφό του Σούλα και της διεμήνυσε ότι ή θα φύγει από τη φυλακή ή θα τον σκοτώσουν.

Τελικά πριν από λίγη ο διαβόητος κακοποιός παραδόθηκε πριν από λίγη ώρα στον διοικητή της ΕΚΑΜ, καθώς όπως φαίνεται τον πρόδωσαν οι δυνάμεις του.«Ας το λήξουμε εδώ», φέρεται να είπε ο αλβανικής καταγωγής βαρυποινίτης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Ριζάι μπλόφαρε όταν απειλούσε ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, καθώς σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί μετά την παράδοσή του το μόνο που εντόπισαν ήταν ένα ραδιοφωνάκι και δύο αυτοσχέδια μαχαίρια.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που εξελισσόταν το θρίλερ, κρατούμενος του σωφρονιστικού καταστήματος, εκτελώντας χρέη… φωτορεπόρτερ, απαθανάτισε την αγωνία που βίωσαν οι όμηροι στα χέρια του Αλκέτ Ριζάι.

Ακόμη τα ξένα sites αλλά και το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για ελλιπή μέτρα φύλαξης, αγοραπωλησίες ναρκωτικών αλλά και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών υλών είναι μερικά μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκέτ Ριζάι είχε αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η πρώτη ήταν στις 4 Ιουνίου 2006 και συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα.

Η δεύτερη ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2009. Συνελήφθη ξανά λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου 2009, στο Γραμματικό μαζί με την σύντροφό του.

Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία διέρρευσαν μέσω αλβανικών site αλλά και του Associated Press.

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι