ΕΛΛΑΔΑ

Αλκέτ Ριζάι: Η ομηρία και η μπλόφα με το ραδιοφωνάκι

Αλκέτ Ριζάι: Η ομηρία και η μπλόφα με το ραδιοφωνάκι

Με ένα μικρό ραδιοφωνάκι,τυλιγμένο με μονωτική ταινία, καλώδια και μπαταρία, επιχείρησε ο Αλκέτ Ριζάι να ξεγελάσει τις αρχές, απειλώνταςότι επρόκειτο δήθεν για εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο θα πυροδοτούσε με τηλεκοντρόλ και θα ανατίναζε τις φυλακές Μαλανδρίνου στον αέρα αν δεν ικανοποιούσαν τα αιτήματά του

Τελικά λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής το θρίλερ έλαβε τέλος.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτο όταν ο Αλκέτ Ριζάι, ο άνθρωπος που είχε αποδράσει δυο φορές απο τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, μαζί με τον βασίλη Παλαιοκωστα, μαζί με δύο ομοεθνείς του αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ένα σχέδιο απελπισίας για να αποδράσουν.

Οι τρεις κρατούμενοι, έχοντας στην κατοχή τους δυο αυτοσχέδια μαχαίρια και ισχυριζόμενοι ότι κατέχουν ποσότητα εκρηκτικών, έθεσαν σε ομηρία έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους περιόρισαν σε εσωτερικό χώρο των φυλακών, απαιτώντας να τους παραχωρηθεί όχημα για τη διαφυγή τους.

Άμεσα σήμανε συναγερμός από την Αστυνομία και τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων με την κωδική ονομασία «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».

Προοδευτικά κατέφθασαν ειδικές αστυνομικές ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ., πέντε ειδικοί διαπραγματευτές και ψυχολόγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.) και άλλα κλιμάκια, ενώ διατέθηκε και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ για την εναέρια κατόπτευση των φυλακών και της ευρύτερης περιοχής.

Το βράδυ του Σαββάτου προς πρωί της Κυριακής, ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των δραστών και απελευθερώθηκε.

Μόλις έφτασαν οι διαπραγματευτές, ένας απο αυτούς άρχισε να συνομιλεί με τον Ριζάι και έφερε σε ένα πολύ καλό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις. Στο στάδιο αυτό την λύση έδωσε ο αξιωματικός της ΕΚΑΜ, τον οποίο γνώριζε ο Ριζάι απο προηγούμενες «συναντήσεις» τους και ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες έκαμψε και την τελευταία αντίσταση. "Εντάξει, ας το λήξουμε τώρα», είπε ο Ριζάι λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής και παραδόθηκε στις αρχές μαζί με τους δύο συνεργούς του.

Το περιστατικό μετά από περίπου 24 ώρες έληξε, ωστόσο γεγονός είναι, παρά τα αλληλοσυγχαρητήρια των αρχών, ότι ο Ριζάι παραδόθηκε στην ουσία μόνος του αφού κουράστηκε κι αφότου εξέθεσε τον κρατικό μηχανισμό με τις φωτογραφίες που έστειλε στα αλβανικά ιστολόγια και τις αλβανικές εφημερίδες από την ελληνική φυλακή υψίστης ασφαλείας...