ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στον προφυλακισ​μένο Γιαννίκο του Alter

Πρόστιμο 150.000 ευρώ στον προφυλακισ​μένο Γιαννίκο του Alter

Να πληρώσει 150.000 ευρώ καλείται πλέον ο ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού Alter (έχει παύσει να εκπέμπει σήμα) Κώστας Γιαννίκος, ενώ με άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μικρότερα πρόστιμα θα πληρώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega και Alpha.

Το επίμαχο πρόστιμο των 150.000 ευρώ που επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε επιβληθεί στον Κ. Γιαννίκο τον Ιούνιο του 2005 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής Μητροπολίτη.

Ειδικότερα, την 1η Φεβρουαρίου 2005 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε «σε σκάνδαλο που συντάραξε την Εκκλησία όταν πρώην Μητροπολίτης είχε παρουσιάσει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μαγνητοταινία με προκλητικά ερωτικούς διαλόγους, μεταξύ άλλου Μητροπολίτου και ενός 20χρονου νεαρού». Μετά την επίμαχη αναφορά ακολούθησε ηχητική και εικονική παράσταση με διάλογο αισχρού περιεχόμενου.

Σύμφωνα με τους δικαστές όμως η αυτούσια παρουσίαση της επίμαχης αισχρής συνομιλίας, καθώς και ο δραματοποιημένος τρόπος παρουσίαση (ηχητική αναπαραγωγή και οπτική παρουσίαση), «υπερέβη προδήλως το αναγκαίο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης μέτρο σε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος όπως ενδεχομένως θα ήταν αφενός μεν η ανάδειξη της διαφθοράς που τυχόν επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, αφετέρου δε η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι ανώτατοι κληρικοί εκμεταλλεύονται τα προνόμια που τους παρέχει η θέση τους, προκειμένου να επιτύχουν την προαγωγή του ερωτικού τους βίου».

Κατά συνέπεια, αναφέρεται στην απόφαση, η μετάδοση είχε ως αποτέλεσμα τον εξευτελισμό της προσωπικότητας του Μητροπολίτη και τον σκανδαλισμό της κοινής γνώμης, ενώ συνιστά ευθεία προσβολή της αξιοπρέπειας του ατόμου, η προστασία της οποίας αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας σύμφωνα με το άρθρο 2 του Συντάγματος.

Ακόμη, καταλήγει η δικαστική απόφαση, την ίδια στιγμή υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να προκληθεί σοβαρή βλάβη στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων, οι οποίοι τυχόν θα παρακολουθούσαν το δελτίο ειδήσεων.

Με άλλη απόφαση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ (1363/2013) απερρίφθη και πάλι αίτηση του Alter για πρόστιμο 15.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό είχε επιβληθεί και πάλι από το Ε.Σ.Ρ. καθώς στην εκπομπή «Πολύ μπλα-μπλα» στις 14.7.2009 η τηλεπαρουσιάστρια σχολίαζε ορισμένους εκπροσώπους χωρών (Κροατία, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία, κ.λπ.) που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τραγουδιού της «Eurovision 2009» με απρεπείς και υβριστικές λέξεις και εκφράσεις, μη συμβατές με τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της εκπομπής.

Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δυο άλλες αποφάσεις του (1349 και 1368/2013) απέρριψε δυο αιτήσεις του Mega Channel («Τηλέτυπος Α.Ε.») με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν αντίστοιχα πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για παραβίαση τηλεοπτικής νομοθεσίας (διαφημιστικά μηνύματα, προβολή σκηνών ερωτικού πάθους σε ζώνη που παρακολουθούν παιδιά).

Τέλος, απερρίφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 1338-1339/2013 αποφάσεις του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ δυο προσφυγές του Alpha Channel και του μετόχου του εν λόγω σταθμού Γ. Ψαρρά για πρόστιμο 100.000 ευρώ λόγω παράβασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.