ΕΛΛΑΔΑ

«Έκλεισε» η συμφωνία για τις 15.000 απολύσεις

«Έκλεισε» η συμφωνία για τις 15.000 απολύσεις

Τα «βρήκαν» κυβέρνηση - Τρόικα και οι 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Η σύσκεψη που έγινε το Σάββατο "άναψε το πράσινο φως" για την απόλυση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Οι πρώτες 2.000 απολύσεις υπαλλήλων θα γίνουν μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ μέσα στους επόμενους 7,5 μήνες θα εχουν γίνει 4.000

Άλλοι 2.000 υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός δημοσίου ως τα τέλη του χρόνου. Μέσα στο 2014 θα απολυθούν άλλοι 11.000 φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των απολυμένων στους 14.000

Στην πρώτη περίπτωση οι απολύσεις αφορούν σε επίορκους υπαλλήλους των οποίων οι υποθέσεις έχουν προχωρήσει και είτε έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια, είτε έχουν τεθεί σε αργία.

Οι υπόλοιποι 2.000 που θα απολυθούν ως το 2014 δεν θα είναι μόνο επίορκοι.

Γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων να είναι υπάλληλοι με πειθαρχικά ή άλλους είδους παραπτώματα και για το λόγο αυτό ουσιαστικά καταργούνται με νέο νόμο τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, ενώ για να καταγράφεται ως επί της ουσίας απόλυση με το νέο νόμο προωθείται και η πλήρης κατάργηση της μισθοδοσίας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση του υπαλλήλου που κατηγορείται.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως εαν όχι ως τα τέλη του 2013, τότε σίγουρα ως το 2014 οι υπάλληλοι που θα απολυθούν δεν θα είναι μονάχα επίορκοι. Αντίθετα οι περισσότεροι θα είναι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ

Ως ένδειξη αποφασιστικότητας η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση κατάργηση τουλάχιστον δύο φορέων του Δημοσίου μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου euro working group στις 29 Απριλίου. Αμέσως μετά θα έρθει στη Βουλή ο νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση 73 φορέων που ήδη έχουν τεθεί σε αξιολόγηση και που απασχολούν 3.000 υπαλλήλους.

Μετά τις συγχωνεύσεις φορές θα γίνει επιλογή των υπαλλήλων. Θα υπάρξει αξιολόγηση και οι υπάλληλοι που δεν κριθούν ικανοί για να συνεχίσουν την εργασία τους θα απολυθούν. Ταυτόχρονα θα απομακρύνονται απο το Δημόσιο οι υπάλληλοι οι θέσεις των οποίων καταργούνται και δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Οι 14.000 απολύσεις θα σημάνουν την αρχή νέων προσλήψεων. Με βάση τους αριθμούς θα αποροφηθούν στο Δημόσιοι οι περίπου 12.000 επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που έχουν διεξαχθεί από το 2008, ενώ θα προκύψουν και άλλες 2.000 εργασίας οι οποίες θα “κλείσουν” μέσω νέων διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στο μέλλον.