ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι είναι οι νέοι εισαγγελείς Διαφθοράς

Ποιοι είναι οι νέοι εισαγγελείς Διαφθοράς

Η άλλοτε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένη Ράικου είναι και επίσημα η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς η οποία θα εποπτεύει σχεδόν όλες τις «καυτές» υποθέσεις που σχετίζονται με πράξεις διαφοράς κρατικών αξιωματούχων κ.α , ενώ για την αντίστοιχη θέση στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου όρισε τον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Αργύρη Δημόπουλο.

Παράλληλα το ΑΔΣ όρισε τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νίκο Ορνεράκη στη Eurojust, ως εισαγγελέα ευρωπαϊκώ θεμάτων, ενώ προήγαγε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Ο νέος θεσμός του εισαγγελέα Διαφθοράς καθιερώθηκε με τον πρόσφατο νόμο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς ανήκει η διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος.

Στην αρμοδιότητα του οικονομικού εισαγγελέα ( δηλαδή των κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη) ανήκει η διενέργεια ερευνών για την εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικών, οικονομικών και άλλων συναφών εγκλημάτων, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, Ο.Τ.Α., ΝΠΔΔ κλπ.

Άρα εκτιμάται, ότι δεν θα δημιουργηθεί σύγχυση από την παράλληλη λειτουργία των θεσμών του οικονομικού εισαγγελέα και του εισαγγελέα διαφθοράς, καθώς επίσης και του εισαγγελέα εσωτερικών υποθέσεων.