ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντική η δωρεάν νομική αρωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σημαντική η δωρεάν νομική αρωγή στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Tην ικανοποίησή του δηλώνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, για το αίτημα που εκφράστηκε πρόσφατα προς την Πολιτεία από τις Ενώσεις Καταναλωτών "ΕΚΠΟΙΖΩ" και "Νέο ΙΝΚΑ" να εξασφαλιστεί -και μάλιστα σε μόνιμη βάση- ο θεσμός της υποστήριξης όσων καταναλωτών υπάγονται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της δαπανηρής διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών τους ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων.

Ο Συνήγορος με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι πρώτος εκείνος, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, είχε προτείνει επισήμως προς τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον τότε γενικό γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο, τη χρηματοδότηση της δικηγορικής συμπαράστασης των οφειλετών κατά τη δικαστική ρύθμιση των χρεών τους ενώπιον των Ειρηνοδικείων, δεδομένης της σχεδόν μηδενικής επίτευξης εξωδικαστικών συμβιβασμών στο πλαίσιο του ν. 3869/2010.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης του Συνηγόρου του Καταναλωτή θα προϋπέθετε τη διακοπή της κρατικής επιδότησης (με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) δικηγόρων και Ενώσεων Καταναλωτών για την παροχή εξωδικαστικής συνδρομής σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, που αποδείχθηκε παντελώς άσκοπη και καθόλου ανταποδοτική επένδυση, και αντιθέτως τη διοχέτευση των χρημάτων αυτών απευθείας προς τους υπερχρεωμένους καταναλωτές κατά την πολύ ουσιαστικότερη και χρησιμότερη διαδικασία της δικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

«Είναι λυπηρό ότι τον καιρό εκείνο, με δελτίο Τύπου που είχαν εκδώσει στις 12-12-2011 από κοινού 19 Ενώσεις Καταναλωτών (μεταξύ των οποίων η "ΕΚΠΟΙΖΩ" και το "Νέο ΙΝΚΑ"), είχε ασκηθεί δριμεία και ανυπόστατη κριτική στην παραπάνω πρόταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή και είχε ζητηθεί επιμόνως από τις εν λόγω Ενώσεις να μην διακοπεί ένα Πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο σε τίποτα τελικά δεν ωφέλησε τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Έστω και καθυστερημένα, παραμένει ευχάριστο το γεγονός ότι το Καταναλωτικό Κίνημα στη χώρα μας υιοθετεί και στηρίζει αιτήματα υπέρ των ουσιαστικών συμφερόντων των καταναλωτών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

πηγη ΑΜΝΑ