ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία για την κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων

Συμφωνία για την κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων

Κλαδική σύμβαση διάρκειας δυόμιση χρόνων (θα λήξει 31 Δεκεμβρίου 2015) που προβλέπει μείωση στα βασικά κλιμάκια των τραπεζοϋπαλλήλων 6% συμφώνησαν ΟΤΟΕ και τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Σταύρο Κούκο πρόκειται για μια πολύ καλή σύμβαση δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι από τις 190 και πλέον συμβάσεις έχουν ανανεωθεί μόλις 29 και προβλέπουν μεσοσταθμικά μειώσεις μισθών 20%.

Η νέα σύμβαση θα προβλέπει ότι κατά τη διάρκειά της δεν θα δίνεται επίδομα ισολογισμού στους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ δημιουργείται μια τρίτη βάρδια για τις κεντρικές υπηρεσίες με λειτουργία έως τις 7 το απόγευμα χωρίς να αλλάξει η πρόβλεψη για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων καθώς και ο αριθμός ωρών εργασίας τους.

Οι τρεις βάρδιες θα καθορίζονται σε εθελοντική βάση ενώ σε περίπτωση άρνησης θα ισχύουν γενικά κριτήρια με την τελευταία βάρδια να δουλεύει μια ώρα λιγότερο την εβδομάδα.

Στη νέα σύμβαση θα υπάρχει ρήτρα που θα συνδέει τις μειώσεις με την ισχυρή βούληση και των δυο μερών να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Η σύμβαση θα ισχύει για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει τα εξής:

"Στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τους εργαζόμενους, τη χώρα μας και το λαό μας μετά την μεταπολίτευση, η ΟΤΟΕ απέδειξε ότι μπορεί να αμύνεται, να διαπραγματεύεται, να διεκδικεί και να επιτυγχάνει νίκες ιστορικής, θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα στη συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, η αξία της οποίας δεν θα κριθεί ουσιαστικά σήμερα αλλά στο μέλλον.
Συγκεκριμένα η συμφωνία ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ για την Κλαδική Σύμβαση συνοψίζεται στα εξής σημεία:

1. Διασφαλίζεται η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Τραπεζών για όλη τη διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης.

2. Επαναπροσδιορίζονται τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου μειούμενα κατά 6%.

3. Αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ισολογισμού.

4. Ρυθμίζεται η λειτουργία ορισμένων Κεντρικών Υπηρεσιών σε τρεις βάρδιες από τις 8.45 έως τις 19.00, με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στη δεύτερη και την τρίτη βάρδια, με διατήρηση του σημερινού νόμιμου συνολικού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο οποίος μειώνεται κατά 1 ώρα όταν ο χρόνος ολοκλήρωσής της τρίτης βάρδιας είναι η 19.00 ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των εργαζομένων.
5. Επαναρυθμίζονται τα Στεγαστικά Δάνεια που χορηγούνται στους εργαζόμενους με την Κλαδική Σ.Σ.Ε. του 1984, ώστε να διευκολύνεται η αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες – εργαζόμενους των Τραπεζών.

6. Η διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης είναι 2,5 ετών, δηλαδή αρχίζει από 1 Ιουλίου 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

7. Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν τροποποιούνται με την παρούσα Κλαδική Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ διατηρούνται και εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν με την ακροτελεύτια διάταξη της Σύμβασης.
Το περιεχόμενο αυτής της Κλαδικής Σύμβασης που είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων δύο και πλέον μηνών δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων του παρελθόντος.

- Είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους.
- Είναι περιεχόμενο αναγκαίων ρυθμίσεων της λειτουργίας κεντρικών υπηρεσιών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο διευκόλυνσης των εργαζομένων και αυτοπεποίθησης για τη διατήρηση της εργασίας τους.
- Είναι περιεχόμενο προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμιση ολόκληρα χρόνια.
Και όλα αυτά αν αναλογιστεί κανείς την καταστροφική λαίλαπα των μνημονίων που ισοπέδωσε κυριολεκτικά τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα και το πλέγμα προστασίας της εργατικής νομοθεσίας, που οικοδομήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεκαετίες ολόκληρες.

Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες που ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών και επικυρώθηκε λίγες ώρες μετά με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΟΤΟΕ και τον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Τη προσεχή Δευτέρα 13/5/2013 θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ προκειμένου να αποφασίσει την οριστική επικύρωση και αμέσως μετά (την επόμενη ημέρα) την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Το μεγάλο ευχαριστώ και ο έπαινος αυτής της σημαντικής πολιτικής και συνδικαλιστικής επιτυχίας της ΟΤΟΕ ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που στήριξαν με την αποφασιστική δύναμη της θέλησής τους (όπως εκφράστηκε στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα) την προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας.

Η συμφωνία για τη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση της ΟΤΟΕ, δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει μέλλον για όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες δίνοντας, ταυτόχρονα, μήνυμα αποφασιστικότητας, διεκδίκησης και προοπτικής για το συνδικαλιστικό κίνημα, για τους άλλους εργαζόμενους και την Ελληνική κοινωνία."

Ροή Ειδήσεων