ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος

Αύριο θα συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη του μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Ιανουάριο και στο οποίο φέρεται ως «εγκέφαλος» γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση εκφωνήθηκε το πρωί, αλλά λίγο αργότερα το δικαστήριο διέκοψε την εκδίκασή της για αύριο, προκειμένου να δικάσει τις υπόλοιπες υποθέσεις του πινακίου.

Πέρα από τον επιχειρηματία, ο οποίος τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, θα καθίσουν στο εδώλιο άλλα 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τραπεζικοί, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, ένας δημοσιογράφος και ο πρώην επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι 14 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της συγκρότησης από κοινού εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, της οπλοφορίας-οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών.

Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το κύκλωμα δάνειζε χρήματα με τόκο 5%-15% μηνιαίως, εκβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, το διάστημα από το 2004 έως το 2011 αποκόμισε κέρδη από τοκογλυφική δράση που ανέρχονται στα 40,3 εκατ. ευρώ.

Κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν συλληφθεί συνολικά 53 άτομα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που εμπλέκονταν σε τέσσερα διαφορετικά κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας, με ξεχωριστή δομή και δράση. Ήδη τα δύο από τα τέσσερα λεγόμενα κυκλώματα τής «μαφίας του Θερμαϊκού» δικάζονται στα Κακουργιοδικεία της Θεσσαλονίκης.

Η δράση του πρώτου κυκλώματος, για το οποίο κατηγορούνται 24 άτομα με φερόμενους ως «αρχηγούς» τρία αδέλφια, δικάζεται από τον περασμένο Απρίλιο και ήδη η δίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μετά την εισαγγελική πρόταση που έγινε πριν το Πάσχα, σήμερα ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τις επόμενες μέρες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου. O εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή 19 κατηγορουμένων. Το συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το βούλευμα, αποκόμισε τοκογλυφικά κέρδη ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2001 μέχρι το 2012.