ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή από ΟΛΜΕ: Δεν θα γίνει απεργία στις Πανελλαδικές

Ανατροπή από ΟΛΜΕ: Δεν θα γίνει απεργία στις Πανελλαδικές

Έκαψαν τα φύλλα πορείας εκπαιδευτικοί. Ανακοίνωση - καταγγελία της ΔΑΚΕ


Σε "θρίλερ" εξελίχθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ που έγινε χθες στην Αθήνα και τελείωσε τα ξημερώματα.

Η συνεδρίαση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και οι καθηγητές αποφάσισαν να μην γίνουν απεργίες μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις, ενώ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων. Ωστόσο μέλη παρατάξεων του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών , αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, κλπ.), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας, και γι αυτό ζήτησαν από τους καθηγητές να ψηφίσουν αν υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία. Η πρόταση έλαβε 18 υπέρ του ότι υπάρχουν οι όροι για απεργία, 9 ότι δεν υπάρχουν και 57 ψήφισαν λευκό, ως εκ τούτου δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία για απεργία.

Μετά και απ΄ αυτό το αποτέλεσμα οι Πρόεδροι αποχώρησαν, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Παρά τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ οι καθηγητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευτικούς στον Πύργο που έκαψαν τα φύλλα επιστράτευσης αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΚΕ Καθηγητών απαντά στις χθεσινές αποφάσεις. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την παράταξη των Παρεμβάσεων για τον πρωτοφανή τυχοδιωκτισμό που επέδειξε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης καταγράφηκε από πολλούς Προέδρους ΕΛΜΕ ο προβληματισμός των συναδέλφων για το εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος μέσα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πολλοί Πρόεδροι τόνισαν ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ έφτασε στις τοπικές ΕΛΜΕ πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αντιδημοκρατική ενέργεια της επιστράτευσης του κλάδου. Επίσης, πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν την άποψη ότι η ΟΛΜΕ στερείται συμμαχιών στην συγκεκριμένη περίοδο, αφού ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να μην προκηρύξουν απεργία την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Κατόπιν τούτου η Γενική Συνέλευση των Προέδρων ζήτησε από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε πρόταση που να απαντά στο ερώτημα εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ κατά πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του απεργιακού προγράμματος. Στο Δ.Σ που έγινε κεκλεισμένων των θυρών η Αγγελική Φατούρου εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων συμφώνησε ότι δε μπορεί να γίνει απεργιακός αγώνας ολόκληρου του κλάδου και πρότεινε να απεργήσουν 400 συνδικαλιστές.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επεσήμανε ότι απεργία δι΄ αντιπροσώπων δε νοείται. Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, Συνεργασία) παρέμειναν στην αρχική τους τοποθέτηση. Όταν όμως εισήλθε στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων πρότεινε εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, κάτι που επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της Συνεργασίας, αλλά και από τον Πρόεδρο της.

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων επικύρωσε το απεργιακό πρόγραμμα με συντριπτική πλειοψηφία (92%) και ταυτόχρονα έκρινε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΛΜΕ.

Αμέσως μετά συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις Παρεμβάσεις επεχείρησαν να ανατρέψουν πραξικοπηματικά την απόφαση των Προέδρων των ΕΛΜΕ, ερμηνεύοντας την αυθαίρετα και καταθέτοντας προτάσεις εξωπραγματικές(απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και Γενική Συνέλευση το Σάββατο 18 Μαΐου και άλλες) τις οποίες δε μπορούσαν να υπερψηφίσουν οι Πρόεδροι γιατί δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι.

Είναι λοιπόν καταφανέστατο ότι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΕΠΕΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.

Καταγγέλλουμε την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων από τις Παρεμβάσεις. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΟΥΝ.

Η ΔΑΚΕ με αίσθημα ευθύνης υποστήριξε τα συμφέροντα των συναδέλφων. Αρνήθηκε να ρίξει τους συναδέλφους βορά στο λάκκο με τα λιοντάρια. Εμείς ποτέ δε θα προτείνουμε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε απόλυση συναδέλφων. Η ΔΑΚΕ υφίσταται για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συναδέλφων και όχι για να συντελέσει στην εξόντωση τους.
Τα θολά επαναστατικά οράματα των ψευτοεπαναστατών των Παρεμβάσεων μας αφήνουν αδιάφορους. Συνεχίζουμε τον αγώνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Άμεση άρση της επιστράτευσης των καθηγητών
• Απόσυρση του προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις
• Έναρξη διαλόγου για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευση»

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2013: Το NEWSBOMB στο πλευρό των μαθητών

Πανελλήνιες 2013: Δείτε όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων

Πανελλήνιες 2013: Τα SOS θέματα για την Έκθεση