ΕΛΛΑΔΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνονται οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη διεύρυνση των κριτηρίων σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς με το σημερινό καθεστώς τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους.

Έτσι πολύ από τους πολίτες που θα μπορούσαν να πάρουν την επιστροφή αποκλείονται λόγω κριτηρίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ότι ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (αναλογούν δηλαδή περίπου 135 εκατ. για την χειμερινή περίοδο που τελειώνει και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».

Το υπουργείο φαίνεται πως έπεσε έξω στα νούμερα καθώς φέτος πολλοί επέλεξαν να μη βάλουν πετρέλαιο καθώς η αύξηση φόρου και τιμής το κατέστησε απαγορευτικό για πολλούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 65% της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

«Το Δημόσιο έχασε 300 εκατ. ευρω από τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης»