ΕΛΛΑΔΑ

Αμπατζόγλου:Άμεση προτεραιότητα μας η αποκλιμάκωση της ανεργίας

Αμπατζόγλου:Άμεση προτεραιότητα μας η αποκλιμάκωση της ανεργίας

Η συγκράτηση και η αποκλιμάκωση των υψηλών ποσοστών της ανεργίας και η ενσωμάτωση των πρώην Οργανισμών Εργατική Κατοικίας και Εστίας, με ταυτόχρονη επιστροφή του κοινωνικού τους μερίσματος στους εργαζόμενους, είναι οι άμεσες προτεραιότητες του ΟΑΕΔ, όπως τόνισε ο νέος Διοικητής του Οργανισμού Θόδωρος Αμπατζόγλου, μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Ο κ. Αμπατζόλου χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ως «το μεγάλο στοίχημα του Οργανισμού» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει τα ποσοστά της ανεργίας να οδηγηθούν σε καθοδικό κανάλι, μέσω της προώθησης νέων ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης (όπως στο εμπόριο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις)».

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν στο εξής οι δράσεις του ΟΑΕΔ θα είναι, σύμφωνα με το Διοικητή του Οργανισμού, η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, τα προγράμματα μείωσης κόστους εργασίας μέσω της επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών, τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης, η ανάπτυξη υπηρεσιών συμβουλευτικής και η αναβάθμιση των σχολών μαθητείας.

Στόχοι των δράσεων αυτών είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η στήριξη ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Η ελληνική αγορά εργασίας, πέραν των διεθνών χαρακτηριστικών, έχει ιδιαίτερες αδυναμίες και ελλείψεις», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εργαζομένους ο κ. Αμπατζόγλου και πρόσθεσε, ότι «η ανεργία των νέων, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, η αδήλωτη ή η μαύρη εργασία και η αδυναμία σύνδεσης της εκ παίδευσης και της κατάρτισης με την ζήτηση της αγοράς, είναι ζητήματα που απαιτούν ρεαλισμό, οργανωμένο σχέδιο, ευαισθησία, όχι προγράμματα για τα προγράμματα».

«Επιζητούμε προγράμματα που διασφαλίζουν και πιστοποιούν δεξιότητες και ανοίγουν πραγματική πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε κυρίως την ουσιαστική, άμεση, φιλική, λειτουργική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης. Άρα θέλουμε έναν οργανισμό με αρχές σύγχρονης Διακυβέρνησης, με αποτελεσματικό και μετρήσιμο management, με διαφάνεια, έλεγχο και ενεργή συμμετοχή των κοινών εταίρων. Έναν οργανισμό ευέλικτο, φιλικό, προσβάσιμο στους πολίτες και τους νέους. Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση, όπως έχει πει ο Αντρέ Μπρετόν», κατέληξε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ.